Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rozhodnutie padlo: V Malackách sa pandemická vakcína vyrábať nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MALACKY - O prevádzku pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách nie je záujem. Rokovania Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR), ministerstva zdravotníctva (MZ), ako aj ďalších organizácií s oslovenými farmaceutickými spoločnosťami, ktoré sú etablované na slovenskom trhu, boli neúspešné.

Vláda preto na svojom dnešnom rokovaní zrušila tento investičný zámer v spomínanej lokalite. Sebestačnosť Slovenska pri výrobe vakcín na pandemickú chrípku by však nemusela byť stratená. Z materiálu MZ a SŠHR predloženého na vládu vyplýva, že v projekte by sa mohlo pokračovať v inej lokalite a za iných podmienok.
Záujem malo prejaviť bližšie nešpecifikované konzorcium zložené zo slovenskej a nadnárodnej spoločnosti. Využiť by sa pritom mali technologické stroje a zariadenia, ktoré mali pôvodne slúžiť v Malackách. Nový projekt na zabezpečenie Slovenskej republiky na pandémiu chrípky výrobou pandemickej vakcíny na jej území vypracuje a predloží na rokovanie kabinetu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská do konca januára budúceho roka.

Z rozostavenej výrobnej haly v Malackách by mal byť po novom sklad bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu. Z dokumentu predloženého na vládu vyplýva, že ak by stavba bola dokončená na tento účel, náklady by dosiahli približne 1,3 milióna eur. "Neuskutočnením montáží už vyrobených a zastavením výroby ešte neobjednaných technologických strojov a zariadení dôjde k zníženiu ceny diela oproti zmluve o približne 5,2 mil. eur, čiže pri dostavaní rozostavanej výrobnej haly v Malackách ako skladu bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu sa znížia náklady o približne 3,9 mil. eur,“ konštatuje sa v materiáli. Tento sklad by mala v budúcnosti využívať SŠHR, alebo niekto iný za tým istým účelom. V prípade prenájmu by do štátneho rozpočtu malo pribudnúť 0,3 mil. eur. Ak objekt zostane v správe SŠHR, náklady na prevádzku a mzdy troch zamestnancov by si vyžiadali približne 0,24 mil. eur ročne. Dostavba na sklad by mala byť dokončená v auguste budúceho roka.

Výstavba pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách začala koncom roka 2011. Začiatkom augusta tohto roka však vláda na návrh Správy štátnych hmotných rezerv rozhodla o pozastavení výstavby technologickej časti pavilónu. Dôvodom mala byť skutočnosť, že nebol vybratý prevádzkovateľ, ktorý by sa podieľal na realizácií práve tejto časti pavilónu. SŠHR považovala výber prevádzkovateľa, ktorý bude schopný okamžite začať výrobu pandemickej vakcíny, za rozhodujúci pre ďalšie pokračovanie investičného zámeru. Rozhodnutím vlády tak bola výstavba pavilónu v auguste definitívne pozastavená, pokračovalo sa len v prácach na vonkajšej časti objektu. Zástupcovia SŠHR a zhotoviteľa diela sa následne dohodli na tom, že už objednané stroje a zariadenia, u ktorých nie je možné zvrátiť výrobu a tie, ktoré už boli vyrobené budú odovzdané do skladov SŠHR. Zhotoviteľ pritom upozornil, že ak nebudú stroje spustené do prevádzky do pol roka od výroby a testovania, výrobca neposkytne záruku na ich bezchybnú prevádzku. Ani opätovné oslovenie farmaceutických firiem však nenašlo odozvu. Pôvodne prejavili záujem o projekt Sanofi Pasteur a Imuna Pharm, a.s.. Tie však po posúdení dokumentácie a obhliadke priestorov napokon deklarovali, že nemajú záujem o spoluprácu pri výrobe pandemickej vakcíny v Malackách.

Prvá vláda Roberta Fica chcela fabriku pôvodne postaviť v Šarišských Michaľanoch, kde spoločnosť Imuna Pharm ponúkla štátu pozemky za 1 euro. Bývalé vedenie SŠHR na čele s Evou Hrinkovou už za vlády Ivety Radičovej sa rozhodlo zmeniť lokalitu a výstavbu fabriky premiestnilo do Malaciek, kde pozemky stáli 453 tis. eur. Celkovo sa podľa údajov z júna tohto roka preinvestovalo do pavilónu v Malackách 11,8 mil. eur, z toho podľa kvalifikácie auditu Ministerstva financií SR 166,2 tis. eur nehospodárne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu