Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vládny Smer si pohneval odbory: Nepáčia sa im otvorené obchody počas sviatkov!

Strana Smer-SD upustenie od takéhoto zámeru odôvodňuje tým, že ešte nebol prerokovaný na pôde sociálnych partnerov
Strana Smer-SD upustenie od takéhoto zámeru odôvodňuje tým, že ešte nebol prerokovaný na pôde sociálnych partnerov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odborári sú znepokojení a nahnevaní náhlou zmenou názoru vládnej strany Smer-SD na zatvorenie obchodov počas sviatkov.

Kým na spoločných rokovaniach s odbormi prisľúbili podľa predsedníčky Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Kataríny Kuľandovej predstavitelia Smeru-SD úmysel schváliť v parlamente cez pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce obmedzenie maloobchodného predaja počas sviatkov či nedieľ, zrazu je všetko inak. Vládna strana dnes od takéhoto zámeru upustila.

"Neviem si to vysvetliť. Raz sú za – pred rokom za takýto návrh v parlamente 62 poslancov Smeru-SD hlasovalo - a teraz už nie. Čo sa zmenilo v ich postojoch? Čím ich podnikatelia presvedčili?" pýtala sa Kuľandová. Podľa nej totiž neexistujú argumenty, ktoré by mali byť proti takémuto návrhu. V zahraničí je tiež bežné, že sú obchody počas takýchto dní zatvorené. "Veľké reťazce pôsobiace na Slovensku majú prevádzky v niektorých domovských krajinách počas sviatkov a nedieľ zatvorené," doplnila.

Strana Smer-SD upustenie od takéhoto zámeru odôvodňuje tým, že ešte nebol prerokovaný na pôde sociálnych partnerov. "Tak sme sa dohodli zatiaľ takýto návrh nepredkladať," povedal dnes pre médiá šéf parlamentného sociálneho výboru Ján Podmanický. Dodal, že Smer-SD chce rešpektovať dohodu sociálnych partnerov.

 "Mali priestor a dostatok času na to, aby to so sociálnymi partnermi prerokovali," skonštatovala Kuľandová. Podmanického kolegyni z poslaneckých lavíc a bývalej ministerke práce Viery Tomanovej (Smer-SD) sa stiahnutie tohto návrhu tiež nepáčilo. "Pohroma," konštatovala na sociálnom výbore. Práve ona mala totiž pripravený pozmeňovací návrh, ktorým sa mal zakázať predaj v obchodoch počas sviatkov.

O rovnakú vec sa snažila aj pred rokom pri poslednej zmene Zákonníka práce. Vtedy ju podporili poslanci Smeru-SD, avšak nie dostatok poslancov z vtedajšej koalície. Podmanický však podotkol, že Smer-SD chce ľuďom pomôcť aj cez obmedzenie predaja vo sviatky, a tak návrh ako taký strana ešte definitívne neodmietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu