Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer rozhodol: Obchody budú naďalej otvorené aj cez sviatky

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obchody budú od budúceho roka aj naďalej povinne zatvorené len počas 3.,5. dňa v roku. Tak ako v súčasnosti pôjde o 1. január, Veľkonočnú nedeľu, 24. december po 12:00 a 25. december. Poslanci Smeru-SD totiž ustúpili od zámeru rozšíriť počet sviatkov, kedy sa zakáže maloobchodný predaj.

"Na poslaneckom klube sme sa dohodli, že budeme rešpektovať určitú dohodu, ktorá nastala medzi sociálnymi partnermi počas rokovaní o príprave novely Zákonníka práce," povedal šéf sociálneho výboru Ján Podmanický (Smer). Rozšírením zákazu predaja v obchodoch na ďalšie sviatky by podľa neho išlo o zásah, ktorý nebol prerokovaný so zamestnávateľmi a odborármi. "Dohodli sme sa preto, takýto návrh nepredkladať," povedal. Podmanický však do budúcnosti nevylúčil, že sa k tejto téme Smer ešte vráti.

Poslankyňa Viera Tomanová označila rozhodnutie klubu strany Smer-SD za pohromu. Ona sama totiž pôvodne predložila návrh na zákaz predaja v obchodoch cez všetky sviatky, avšak po dohode v Smere tento návrh počas minulotýždňového rokovania sociálneho výboru stiahla. Ešte minulý týždeň sa totiž Podmanický počas rokovania výboru vyjadril, že prípadný návrh na rozšírenie obmedzenia predaja aj v ďalšie sviatky predložia poslanci Smeru priamo v pléne.

Členovia sociálneho výboru za Smer-SD minulý týždeň vo štvrtok nepodporili pozmeňujúce návrhy poslanca Júliusa Brocku (KDH) na rozšírenie zákazu maloobchodného predaja v ďalšie dni. Prvý jeho návrh hovoril o tom, že by obchody zostali zatvorené vo všetky sviatky aj nedele, druhý návrh zakazoval maloobchodný predaj cez všetky sviatky. Brocka upozornil, že takýto návrh predložil už pred rokom spolu s poslankyňou Vierou Tomanovou počas vlády Ivety Radičovej, avšak vtedajší koaliční poslanci nechceli za tento návrh hlasovať. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu