Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Superman zo Smeru: Tento politik zvláda osem funkcií!

Karol Janas
Karol Janas (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Niekto nestíha naplno vykonávať jednu prácu, iný ľavou zadnou zvládne aj osem funkcií! Presne takým človekom je Karol Janas, predseda Okresnej rady Smeru a súčasný primátor Považskej Bystrice, ktorý je zároveň poslancom a šéfom poslaneckého klubu Trenčianskeho samosprávneho kraja, členom Dozornej rady Ústavu pamäti národa, funkcionárom Zväzu protifašistických bojovníkov, členom futbalového zväzu a popri tom učí aj na troch vysokých školách. Naozaj úctyhodný výkon!

„Moja jediná priorita je funkcia primátora,“ zdôraznil Janas pre Hospodárske noviny, ktoré informovali o jeho početných úväzkoch. Ostatné povinnosti si vraj primerane upravil, no napriek tomu sa dostáva do neštandardných situácií. Minulý rok požiadal zväz bojovníkov mesto Považská Bystrica o dotáciu na činnosť zväzu. Mesto finančnú pomoc schválilo a Janas podpísal sám so sebou zmluvu o poskytnutí nenávratného príspevku tristo eur. Ten to ale za konflikt záujmov nepovažuje. „Dotáciu som nepridelil ja, ale mestská rada, kde primátor nemá právo hlasovať, ale ako štatutár mesta musím podpísať každú zmluvu,“ uviedol s tým, že ako štatutár oboch organizácií nemohol konať inak.

Janas však stíha viesť nielen mesto, ale aj učiť na troch školách. Ako je to možné? „Má voľnejší režim, lebo práca na vysokej škole nespočíva len v tom, že niekto tu je osem a pol hodiny v práci,“ tvrdí šéf Ústavu romologických štúdií v Nitre Rastislav Rosinský. Janas je však vedený na škole na stopercentný úväzok, pretože vraj „svojimi výkonmi dokáže tých sto percent na pracovisku vykryť“a  má aj „prácu mimo pracoviska".

„Prednášam zväčša po štvrtej popoludní a cez víkendy externistom,“ hovorí Janas o ďalšom pôsobisku na Trenčianskej univerzite, ktoré pohodlne vykonáva aj prostredníctvom e-learningu. A aby toho nebolo málo, ešte je aj zamestnancom Katedry ekonómie a spoločenských vied na Bankovom inštitúte v Prahe.

Janasova mesačná mzda tak môže dosiahnuť podľa údajov z verejných zdrojov viac ako 8-tisíc eur, uviedli HN. Analytik Konzervatívneho inštitútu Dušan Sloboda si však nemyslí, že iniciatívy zakazujúce viac ako jednu volenú funkciu sú správnou cestou. Skôr treba dôsledne sledovať, ako funkcionári vykonávajú svoje mandáty a zúčastňujú sa na zasadaniach a podľa toho im upraviť plat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu