Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žitňanská: Smer nie je schopný podporiť dobré návrhy, keď sú opozičné

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská

BRATISLAVA - Strana Smer-SD zavádza verejnosť, keď tvrdí, že neodmieta opozičné návrhy preto, že sú z dielne opozície. Podľa nezaradenej poslankyne Jany Žitňanskej nie sú sociálni demokrati schopní podporiť dobré a verejnosťou vítané návrhy len preto, že sú opozičné.

"Zo strany Smeru-SD ide čisto o politiku," uviedla Žitňanská v reakcii na nedávne vyjadrenia šéfky poslaneckého klubu Smeru-SD Jany Laššákovej. Laššáková povedala, že rozhodnutie poslancov Smeru-SD, ktorí nepodporili opozičnú novelu audiovizuálneho zákona zavádzajúcu povinnosť označiť slovenské audiovizuálne diela slovenskými titulkami, nebolo politické.

"Netreba za tým vidieť politiku, len návrh nebol po legislatívno-technickej stránke dobrý. Aj autorka Jana Žitňanská (nezávislá) to sama priznala. Ministerstvo kultúry pripravuje komplexné riešenie, nevideli sme preto dôvod to podporiť," vysvetlila Laššáková.

Žitňanská ale tvrdí, že nikdy neoznačila svoj návrh za zle pripravený po legislatívno-technickej stránke. "Nikdy som nepovedala, že môj návrh nebol po legislatívno-technickej stránke dobrý. Strana Smer si len našla výhovorku, prečo nepodporiť opozičný návrh, rovnako ako v prípade ďalšej mnou predloženej novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorej cieľom bolo zaviesť tzv. druhú oponu," zdôraznila Žitňanská.

Dodala, že keby aj v oboch prípadoch boli legislatívno-technické nedostatky, čo ale nie je podľa nej pravda, mohli sa opraviť v druhom čítaní. Ani jedna z noviel však do tohto legislatívneho procesu neprešla, keďže ich Smer-SD nepodporil. Žitňanskú mrzí, že sociálni demokrati odmietajú dobré riešenia len preto, že sú opozičné.

Opozičná poslankyňa vo svojej novele audiovizuálneho zákona navrhovala, aby slovenské audiovizuálne diela boli prístupnejšie aj nepočujúcim osobám. Ak by jej návrh získal dostatočnú podporu, distributér slovenského audiovizuálneho diela rozširovaného na nosičoch, bez ohľadu na druh nosiča, mal byť od januára 2013 povinný zabezpečiť pre toto dielo aj slovenskú jazykovú úpravu titulkovaním. To nemalo platiť, ak by šlo o slovenské audiovizuálne dielo neobsahujúce hovorené slovo.

Žitňanská pripomínala, že Slovenská republika sa ratifikáciou Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím zaviazala zabezpečiť osobám so zdravotným postihnutím prístup k informáciám v prístupných formátoch a technológiách vhodných pre rôzne druhy zdravotného postihnutia, a to včas a bez dodatočných nákladov.

Za právnu normu tento týždeň v parlamente zahlasovalo 60 poslancov zo 137 prítomných. Novelu podporila celá opozícia, všetci prítomní poslanci vládneho Smeru-SD sa zdržali hlasovania. Výnimkou boli len Ján Podmanický, ktorý novelu podporil, a Jaroslav Demian bol proti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu