Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bugár: Odobral by som platy tým, ktorí v prípade Boórovcov nekonali

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prípad detí rodiny Boórovcov, ktoré súd vo Veľkej Británii odobral rodičom a rozhodol o ich adopcii, ukazuje, že niektoré prvky nášho demokratického systému nefungujú.

Na dnešnom rokovaní ľudskoprávneho výboru to vyhlásil Béla Bugár (Most-Híd) po tom, ako si členovia výboru vypočuli informácie o prípade od ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) a ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

Bugára totiž znepokojila informácia, že prípad tejto rodiny sa začal ešte v júli 2010. "Pre mňa je dôležité, že to minister rieši, ale prečo sa to neriešilo doteraz? Ako to, že sme sa nedozvedeli o takýchto prípadoch? Ak minister a jeho zástupcovia dostávali takéto správy z konzulárnych úradov a nekonali, je to na odstrel. Minimálne dva roky dozadu by som odobral platy tým, ktorí nerobili, čo mali," zdôraznil Bugár.

Kritický voči bývalému vedeniu rezortu práce, pod ktorý takéto prípady spadajú, bol aj podpredseda výboru Vladimír Jánoš (Smer-SD). "Čo ste urobili vy, keď ste boli vo funkcii? Argumenty, že ste o tom nevedeli, neobstoja," odkázal podpredsedníčke výboru a bývalej štátnej tajomníčke rezortu práce Lucii Nicholsonovej (SaS).

Poslankyňa, ktorá dnešný híring ministrov iniciovala, sa voči tomu ohradila. "Malo sa do toho vstupovať od začiatku, mrzí ma ale tento nefér útok. Takých prípadov je viac ako 40 od roku 1993, poďme sa teda baviť aj o minulosti. Ak by som o tom čo i len tušila, okamžite by som konala, tak ako som konala v mnohých iných prípadoch. Ja sa nejdem vyviňovať, lebo z toho sa vyviniť nedá, plat by ale mali vrátiť aj všetci poslanci, všetci ministri či štátni tajomníci. Poďme sa teraz všetci postaviť k stene a poďme si na tom zvráteným spôsobom naháňať politické body. Ku mne sa nikdy informácia o tomto prípade nedostala," uistila Nicholsonová.

Lajčák podľa svojich slov chápe citlivé reakcie slovenskej verejnosti na tento prípad. "Je dobré, že o tom hovoríme, ale musíme prijímať stanoviská a rozhodnutia na základe faktov. Keď budeme zamlčiavať časť pravdy, nepohneme sa dopredu," upozornil. Minister zdôraznil, že slovenské úrady chcú vrátiť deti na Slovensko, no chýbala mu diskusia o kauze počas súdneho procesu vo Veľkej Británii. "Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) a slovenské zastupiteľstvo v Londýne nie sú, ani nemôžu byť účastníkmi konania a zasahovať do rozhodovania tamojších inštitúcií. Som otvorený akejkoľvek debate, či zastupiteľský úrad pochybil, alebo nie, a ak má niekto fakty, ktoré to potvrdzujú, som pripravený to vyšetriť a vyvodiť dôsledky. Som ale presvedčený, že MZV konalo ústretovo aj voči rodičom, aj voči starej matke a podporujeme jej snahu, aby deti boli umiestnené do jej náhradnej starostlivosti," deklaroval.

Lajčák aj Richter zhodne vyslovili spokojnosť, že sa v utorok (18.9.) podarilo dosiahnuť znovuotvorenie procesu, na základe čoho sa stará matka detí môže odvolať, čo neurobila v riadnej lehote. "Takéto konanie neurobil žiaden zo štátov, aby takto intervenoval za svojich občanov a dostal sa do procesu. Náš občan má druhú šancu zabojovať, ale musí bojovať nie v mene vlády či parlamentu, ale sám. Nemôžeme ale predpokladať, ako sa celý spor skončí, je to už na matke a jej právnych zástupcoch. My budeme prípad sledovať," uistila poslancov šéfka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová. Podľa jej slov sa deti aktuálne nachádzajú v pestúnskej starostlivosti a keďže bol prípad znovu otvorený, rodičia môžu požiadať o návštevy. Výbor napokon zobral informácie podané oboma ministrami jednohlasne na vedomie.

O prípade, keď anglickí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej dvoch maloletých synov a dali ich na adopciu, informovala televízia Joj. Britské úrady konali na základe obvinenia zo sexuálneho zneužívania, ktoré rodičom nikto nedokázal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu