Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Už to prichádza: Nižšie tresty za mäkké drogy a "pozdvihnutie z marišky"!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA - Súčasťou plánovanej novelizácie trestných kódexov bude zníženie trestov za užívanie marihuany a ich nahrádzanie alternatívnymi trestami. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Jana Zlatohlávková.

"Aplikačná prax potvrdzuje, že súčasné tresty vo viacerých prípadoch zbytočne kriminalizujú mladých ľudí, ničia im budúcnosť a prispievajú k preplnenosti väzníc," dodala. Dekriminalizácia marihuany, ako ju svojho času presadzovala Sociálnodemokratická alternatíva (SDA) Milana Ftáčnika, či v súčasnosti Sloboda a solidarita (SaS), však nie je pre rezort spravodlivosti inšpiráciou. "Vzhľadom na preukázané škodlivé účinky užívania marihuany neplánujeme ísť nezodpovednou cestou úplnej dekriminalizácie marihuany, ale skôr plánujeme ísť cestou alternatívnych trestov, respektíve využívania rozličných odklonov," spresnila Zlatohlávková.
      
Dôvodom pre zmenu je podľa nej aplikačná prax, ktorá hovorí o neefektívnosti súčasnej právnej úpravy. "MS SR plánuje v rámci novelizácie trestných kódexov pristúpiť aj na základe podnetov z aplikačnej praxe, z radov odbornej verejnosti, v neposlednom rade aj z radov laickej verejnosti a v súlade s trestnou politikou vlády k prehodnoteniu trestov a trestných sadzieb za užívanie takzvaných mäkkých drog. Vyžaduje si to však dôslednú analýzu a participáciu viacerých odborníkov z aplikačnej praxe," upozornila.
      
Na nízku efektívnosť aktuálnej právnej úpravy upozornil krátko po voľbách na svojom blogu aj premiér Robert Fico (Smer-SD). V ňom sa kriticky vyjadril tak k úvahám o úplnej dekriminalizácii marihuany, ako aj k súčasným neadekvátne tvrdým trestom za jej užívanie. Hoci súdy málokedy siahajú k maximálnemu trestu, zákon umožňuje za jednorazovú dávku marihuany uložiť až tri roky väzenia nepodmienenčne.
      
"Dekriminalizáciu marihuany som nikdy nepovažoval za zásadnú spoločenskú tému. Okrem toho nesúhlasím s legalizáciou tejto mäkkej drogy, pretože anamnéza viacerých narkomanov potvrdzuje, že na začiatku ich osobnej tragédie bola práve marihuana," vyhlásil premiér.
      
Zároveň ale priznal, že mimoriadne tvrdé tresty, ktoré umožňuje uložiť slovenská legislatíva, v priebehu rokov nijako neznížili spotrebu tejto drogy. "Slovensko musí isť pri mnohých trestných činoch, za ktoré dnes nezmyselne posielame ľudí za mreže, opačným európskym trendom dekriminalizácie a depenalizácie. A v takomto odbornom procese môžeme hľadať odpoveď aj na marihuanu. Ak sa ukazuje, že trestanie podľa Trestného zákona nemá na užívateľov marihuany prakticky žiadny vplyv, uvažujme o tom, že by išlo iba o priestupok, prípadne hľadajme iné formy prevencie," uviedol Fico. "Možno by sme podstatne lepšie výsledky dosiahli účinnou informačnou kampaňou a alternatívami pre mladých ponúkajúcimi rovnaké potešenie ako 'pozdvihnutie' z marišky," naznačil na záver svojej úvahy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu