Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SDKÚ zrejme stratí Mikloša: Je v hre o kreslo viceprezidenta v Európskej banke!

Ivan Mikloš Zobraziť galériu (2)
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) je v hre o kreslo viceprezidenta Európskej banky na obnovu a rozvoj, píšu dnešné Hospodárske noviny (HN). Vysoký post v Londýne sa uvoľní na jeseň po Janovi Fischerovi, ktorý sa rozhodol kandidovať na českého prezidenta.

Neoficiálne rozhovory s Miklošom potvrdil pre HN zdroj z európskej banky, na jeho odchod sa pripravujú v SDKÚ-DS. Mikloš o kandidatúre hovoriť nechcel. „Pán poslanec sa nebude vyjadrovať,“ odkázala jeho asistentka Natália Urbanová.

Mikloš bol v uplynulých dňoch v Londýne, podľa SDKÚ-DS na olympijských hrách. Oficiálny výber nástupcu Fischera sa začne až po ohlásenej rezignácii českého politika. „V tejto chvíli ešte neprebieha náborový proces,“ povedal pre HN Anthony Williams z tlačového oddelenia banky.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca má Mikloš predpoklady na pôsobenie v Európskej banke. „Vďaka dlhoročným skúsenostiam je platným členom každého tímu“. Mikloša by do Európskej banky na obnovu a rozvoj nemala podľa HN blokovať vláda Roberta Fica, hoci ho kritizuje za odporúčanie pre Annu Bubeníkovú do poradného tímu v Grécku či pre rozpočet, ktorý po sebe zanechal. „V prípade viceprezidenta ide o rozhodnutie samotného prezidenta banky,“ uviedol hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. Kabinet podľa neho v prípade Mikloša žiadnu úlohu zohrávať nebude.

Pasivita našej diplomacie však môže byť v neprospech Mikloša, keďže sa hovorí o silnom lobingu z Poľska či Ruska. Fischer oznámil, že odchádza z Európskej banky, lebo sa chce venovať kampani. Do 1. augusta mal dovolenku, teraz čerpá v Londýne neplatené voľno.

Do parlamentu namiesto Mikloša nastúpi exminister školstva Eugen Jurzyca, hovorí jeden z náhradníkov poslancov Ondrej Matej, ktorý je aj šéfom SDKÚ-DS v Prešovskom kraji. Podľa neho má SDKÚ odborné kapacity, ktoré by mohli Mikloša nahradiť. „Veď aj keď začínal Ivan Mikloš, určite nikto netušil, že z neho bude ekonomický expert takého rangu“.

Európska banka pre obnovu a rozvoj je finančná inštitúcia, ktorá vznikla na pomoc krajinám strednej Európy, Balkánu až po strednú Áziu pri rozvíjaní trhovo orientovaných hospodárstiev. Akcionármi je 61 krajín.

Mikloš už raz ponuku dostal, na funkciu šéfa banky. Bolo to pred voľbami, keď vrcholili problémy pre kauzu u daňovákov. Mikloš sa vtedy rozhodol zostať na Slovensku. Prezidentom banky sa napokon stal Brit Suma Chakrabarti. Post viceprezidenta banky v minulosti zastávala aj exministerka financií Brigita Schmögnerová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu