Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Paška otvoril šiestu schôdzu: Rokovanie o dôchodkoch odznova

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril šiestu schôdzu v tomto volebnom období. Poslancov na nej čakajú body, ktoré nestihli prediskutovať na predchádzajúcom rokovaní. To skončilo predčasne kvôli skrátenému konaniu o novele zákona o sociálnom poistení.

Opozícii sa nepozdával spôsob, akým sa Smer-SD pokúsil schváliť novelu v zrýchlenom režime. Aby bol legislatívny proces čistý, Paška sa rozhodol ukončiť predchádzajúcu schôdzu a vyhlásiť novú, na ktorú zaradil doteraz neprerokované body. Parlament tak začne celý proces zrýchleného režimu odznova. Na predchádzajúcej schôdzi sa právnej norme aj návrhu na skrátené konanie venovali poslanci tri dni, a to ešte nebol návrh ani v druhom čítaní.

Okrem tejto právnej normy by sa mali poslanci dostať aj k novele kompetenčného zákona, ktorá rozdeľuje právomoci vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny do viacerých rezortov. Druhá vláda Roberta Fica (Smer-SD) totiž nepočíta s týmto postom, ktorý v minulom kabinete Ivety Radičovej zastával Rudolf Chmel (Most-Híd).

Poslanci by mali hovoriť aj o viacerých poslaneckých návrhoch. Napríklad o novele z dielne OĽaNO, ktorá má zmierniť zákon o štátnom občianstve, ako aj o zlepšení ochrany občanov pred použitím informačno-technických prostriedkov (ITP), o ktoré sa snaží SDKÚ-DS.

Rovnako aj o snahe Mosta-Híd povoliť 0,5 promile alkoholu v krvi cyklistom i o sociálnych štipendiách pre zahraničných študentov, ktoré by chcela zaviesť Monika Gibalová z KDH. Na rad by sa mal dostať aj návrh Lucie Nicholsonovej (SaS), aby vodičské preukazy dostávali len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu