Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kaliňák: Nový systém hodnotenia policajti deformovali

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V systéme hodnotenia policajtov, ktorý zaviedlo predchádzajúce vedenie, došlo podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) k deformácii. Hlásil mu to policajný prezident na základe informácií okresných a krajských riaditeľov.

„Nie je možné tie čísla a výsledky, ktoré sú prezentované, považovať za odraz úplnej reality, pretože mnohé veci neboli oznámené, alebo naopak, niekedy vo zvýšenom počte, aby boli pozitívne body,“ povedal Kaliňák. Deformácie sa podľa neho nedali robiť pri najvážnejších prípadoch, ako sú vraždy, ale pri menej závažných.

Minister uviedol príklad policajta, ktorého mu navrhli na disciplinárne potrestanie za to, že rozpísal na dva priestupky jeden, za ktorý vybral pokutu. Peniaze pritom nezdefraudoval, riadne pokutu odovzdal, ale rozpísal ju na dva bloky. „Jeden bol fiktívny a druhý bol reálny priestupca. Suma ostala v poriadku, aj ju dostal (policajný) zbor, len rozpísal pokutu na dve časti, lebo mal pocit, že týmto spôsobom si vylepší hodnotenie,“ vysvetlil minister s tým, že toto je choré.

Systém podľa Kaliňáka nútil policajtov prekračovať pravidlá a tým pádom teraz nemajú ani presnú štatistiku pokút, ani priestupkov, ani ničoho. „Čo je najhoršie. Radšej budem mať horšie výsledky, ale presne viem, ako na tom som,“ vyhlásil minister. Podľa neho sa začali masovo priznávať jednotliví funkcionári a policajti, že „tá vec je naozaj celkom slušne deformovaná“.

Základ nového hodnotenia bol podľa Kaliňáka dobrý, len niektoré kritériá spôsobovali spomínané javy. Podľa Kaliňáka teraz nemožno systém prebudovať za chodu. Zmeny by v ňom mali nastať od nového roka. Chcú tak zabezpečiť reálne hodnotenie práce policajtov a motivovať ich k nej.

Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic za súčasným systémom hodnotenia policajtov stojí. „Ak tento systém napomohol tomu, aby sme mali na cestách menej cestných pirátov, viac zachránených životov, tak stál za to,“ povedal Lipšic. Upozornil, že napríklad pri smrteľných nehodách nemôže nikdy vyjsť štatistika lepšie a počet vybratých pokút v absolútnych číslach je známy. Podľa neho je skvelé, že pri nižšom výbere pokút sa zachránilo viac ľudských životov.

Pri uvádzaní nového systému hodnotenia policajtov podpísal rozkaz, ktorý obsahoval aj ustanovenie, že obchádzanie systému, alebo snaha podvádzať, je priamym dôvodom na prepustenie zo služobného pomeru. Také prípady aj boli. V bratislavskej Petržalke napríklad podľa Lipšica policajt absurdne nabádal poškodenú, aby nehlásila krádež, ale stratu tašky. „Každý jeden systém je obíditeľný. Obchádzania sa musia tvrdo trestať,“ myslí si Lipšic. Podľa neho je "obíditeľnosť" slabý argument na to, aby sa malo vrátiť k tomu, že policajti nebudú de facto objektívne hodnotení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu