Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico s Orbánom na zápase Slovanu s Videotonom: Hovorili najmä o futbale

Robert Fico a Viktor Orbán na zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA medzi ŠK Slovan Bratislava - FC Videoton Fehérvár. Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Viktor Orbán na zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA medzi ŠK Slovan Bratislava - FC Videoton Fehérvár. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predovšetkým téma futbalu dominovala na netradičnom stretnutí maďarského a slovenského premiéra, ktorí si vo štvrtok večer spoločne pozreli v Bratislave zápas 2. predkola Európskej ligy UEFA 2012/2013 medzi mužstvami ŠK Slovan Bratislava a Videoton Fehérvár.

„Hovorili sme o viacerých veciach, ale najviac o futbale,“ povedal po zápase maďarský premiér Viktor Orbán. Slová maďarského kolegu potvrdil aj Robert Fico. „Ja verím, že stretnutie potvrdilo, že aj kvalita slovensko-maďarských vzťahov môže byť úplne niekde inde, ako bola v minulosti,“ tvrdí predseda slovenskej vlády. Podľa jeho slov sa znovu potvrdilo, že sa musíme sústrediť na budúcnosť a nie na minulosť. „Ak budeme hovoriť o spoločných projektoch, ktoré sa týkajú Slovenska a Maďarska, tak to pomôže obidvom krajinám,“ konštatoval po zápase.

Slovenský premiér hovorí, že by asi bolo zlé, ak by nešiel na zápas na Slovensku, na ktorý prišiel maďarský premiér. „Okrem toho viete, že sem-tam, nie pravidelne, zájdem na zápasy Slovanu. Aj preto mi to dobre padlo,“ dodal. Takéto stretnutie s Orbánom považuje za vynikajúcu príležitosť, ako komunikovať a vzťahy zlepšovať. Pripomenul, že maďarský premiér je veľký priaznivec futbalu, má vlastnú futbalovú akadémiu v rodnej obci, podporuje maďarský futbal. „Videl som, že úplne žil s tým futbalovým zápasom“. Na veľkú politiku priestor nebol. „Skôr to bolo o témach, ktoré nás viac zbližujú ako rozdeľujú,“ pochvaľoval si Fico.

Ak to Ficovi umožní pracovný program, tak by chcel ísť na odvetný zápas na budúci týždeň k našim južným susedom. Pokúsi sa to spojiť s návštevou obce Mlynky, kde sa plánuje dobudovanie a otvorenie Slovenského domu - Strediska pilíšskych Slovákov.

Premiéri sledovali zápas na starom štadióne Pasienky, kde v minulosti sídlil Inter Bratislava. Klub ŠK Slovan sa tam presťahoval po uzavretí svojho dlhoročného pôvodného stánku na Tehelnom poli. Ten teraz iba chátra, plánovalo sa jeho prebudovanie. Ani Orbán s Ficom vo štvrtok neobišli tému výstavby národných futbalových štadiónov, ktorú zvažujú Maďarsko aj Slovensko. Fico mal v ostatných troch týždňoch viaceré stretnutia, ktoré s tým súviseli, či už s predstaviteľmi Slovenského futbalového zväzu alebo majiteľom Slovana Bratislava. „Hľadáme riešenia a ja verím, že sa začne búrať starý štadión rýchlo a že spoločnými silami postavíme nový štadión,“ povedal Fico. Slovensko podľa neho nemá také veľké oči ako Maďarsko, kde chcú postaviť štadión s kapacitou 65-tisíc divákov. To u nás podľa Fica nie je potrebné, stačil by štadión pre 20 až 25- tisíc divákov. „Vláda je pripravená podporiť takýto futbalový stánok,“ potvrdil. Teraz je to na predstaviteľoch futbalu, ako sa dohodnú. Ak bude dohoda, kabinet je pripravený prispieť už od budúceho roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu