Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Opozícia odkazuje: Úhrady za RTVS sú len ďalšou daňou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ponechanie úhrad za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) bude v praxi znamenať povinnosť ľudí platiť ďalšiu daň.

Zhodli sa na tom opoziční poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá v reakcii na novelu, ktorú do pripomienkového konania predložilo ministerstvo kultúry. V nej navrhuje zmeniť platnú legislatívu, ktorá predpokladá zánik takzvaných koncesionárskych poplatkov od 1. januára 2013.

Podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Viskupič (OĽaNO) avizoval, že predmetnú novelu nepodporí. "Dlhodobo sme kritizovali takzvaný zástrčkový zákon a zachovanie status quo sa nám nejaví ako dobré ani z hľadiska médií, ani pre občanov, ktorí by mali mať povinnosť ďalej platiť," poukázal.

So zmenou postoja k zrušeniu úhrad za služby RTVS nepočíta ani podpredseda KDH a člen mediálneho výboru Pavol Abrhan. Kresťanskí demokrati rovnako ako ďalší poslanci vtedajšej vládnej koalície hlasovali za zrušenie poplatkov. "My sme vyjadrili svoj postoj, ktorý sa nezmenil. Sme za to, aby financovanie RTVS bolo zabezpečované priamo z rozpočtu. Či už budú finančné prostriedky na RTVS čerpané zo štátneho rozpočtu, alebo akoby osobitnou daňou koncesionárskych poplatkov, v každom prípade to budú peniaze tých istých daňových poplatníkov," poukázal.

Výhrady voči novele má aj poslankyňa SDKÚ-DS Magdaléna Vášáryová. Avšak skôr než sa k legislatívnej zmene vyjadrí, chce si počkať, než návrh prejde medzirezortným pripomienkovým konaním. Upozornila však, že nezmenené ostávajú jej dlhodobé výhrady voči takzvanému zástrčkovému zákonu, na ktorom je postavená aj predložená novela. Tomuto zákonu vyčíta, že je nesprávne nastavený a obsahuje pomerne veľa výnimiek pre platičov.

Opozičný Most-Híd by sa mal podľa poslanca Lászla Solymosa navrhovanou zmenou zaoberať až budúci týždeň. Sám však myšlienku zachovania úhrad za RTVS nepodporuje. "Myslím si, že je to jednoducho normálna daň a neviem prečo sa to volá koncesionársky poplatok. Malo by sa to preto riešiť cez štátny rozpočet," priblížil.

V súčasnosti platná legislatíva predpokladá, že by sa úhrady za službu verejnosti RTVS prestali platiť od budúceho roku. Médium by bolo následne financované čiastkou minimálne 90 miliónov eur. Táto suma by však mohla byť aj vyššia, keďže má zodpovedať hodnote 0,142 percenta HDP.

V prípade, že bude prijatá navrhovaná zmena z dielne súčasného vedenia rezortu kultúry, poplatky za RTVS by sa mali platiť aj naďalej. Ich výška má pritom ostať nezmenená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu