Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lajčák a Sikorski chcú spoločné višegrádske ambasády, je to lacnejšie a efektívne

Miroslav Lajčák a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski počas jeho prijatia ministrom
Miroslav Lajčák a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski počas jeho prijatia ministrom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Krajiny V4 by v niektorých krajinách mohli mať spoločné ambasády, zhodol sa šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na dnešnom stretnutí s jeho rezortným kolegom z Poľska Radoslawom Sikorskim.

"Osobitne v krajinách, ktoré sú náročnejšie z hľadiska bezpečnosti, budeme podporovať vytváranie európskych domov, kde by bolo niekoľko diplomatov, bolo by to lacnejšie a efektívne," uviedol Lajčák. Spolu so Sikorskim vyjadrili podporu projektom višegrádskych domov či ambasád, kde by boli umiestňovaní naši diplomati. Jeden takýto dom máme podľa Lajčáka už v Juhoafrickej republike. "Nám sa páči tá myšlienka z dvoch dôvodov, znižuje to náklady a zvyšuje atraktivitu V4," konštatoval Lajčák.

Sikorski po stretnutí s Lajčákom komentoval aj medializované Spojené štáty európske. Poľsko sa totiž nachádza medzi desiatkou krajín, ktoré o spoločnom európskom štáte rokujú už od jari. Podľa Sikorskeho však termín Spojené štáty európske nie je najvhodnejší. "Radšej hovorme o politickej únii, kde by išlo o spoločnú bankovú či fiškálnu politiku," tvrdí. Na otázku, ako si vysvetľuje, že Slovensko do rokovaní zapojené nebolo, odpovedal, že Slovensko je zasa v eurozóne a Poľsko nie. "Ja som bol len dvakrát na večeri, kde sa hovorilo o týchto záležitostiach," ukončil túto tému Sikorski.

Sikorski dnes v Bratislave prezentoval priority predsedníctva Poľska vo V4. Tiež sa prihovoril slovenským veľvyslancom, ktorí sú v týchto dňoch na porade s ministrom. "Jeho vystúpenie bolo prijaté s veľkým záujmom, veľvyslanci mu kládli mnoho otázok. Výzvy, pred ktorými stoja naše diplomacie, sú si veľmi podobné," dodal Lajčák. Sikorski potvrdil, že Slovensko a Poľsko majú spoločné ciele vo vzťahu k NATO, OSN, ale aj vo vzťahu oboch krajín smerom na juh a na východ. "Veľmi sa teším, že to, čo bolo voľakedy len sentimentom, teraz sa mení na spoločný postoj, ktorý nám pomôže realizovať naše spoločné ciele," uzavrel šéf poľskej

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu