Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Paška sa pre žaloby stretol s Macejkovou, Harabinom aj Borecom

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keďže si je Kancelária Národnej rady (NR) SR plne vedomá zodpovednosti a záujmu SR o úspech v prebiehajúcich súdnych sporoch, chce túto otázku riešiť koncepčne a širokospektrálne. Uviedla to šéfka Komunikačného odboru Kancelárie NR SR Soňa Pőtheová na margo stámiliónových žalôb, ktorým slovenský parlament čelí.

"V dôsledku toho sa uskutočnilo stretnutie predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD), predsedníčky ÚS SR Ivetty Macejkovej, ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) a predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, na ktorom bol riešený ďalší postup NR SR ohľadne zastupovania v súdnych sporoch," uviedla Pőtheová. Aké závery sa na stretnutí prijali, jasné nie je. "NR SR zvažuje v tejto chvíli viaceré možnosti," informovala.
      
Podľa jej slov Slovensko v zastúpení NR SR čelí v súčasnosti 16 žalobám s výnimkou 82 antidiskriminačných žalôb sudcov a žalôb vedených proti Kancelárii NR SR. "Z týchto 16 žalôb sa sedem týka náhrady škody spôsobenej legislatívnou činnosťou parlamentu v súhrnnej sume takmer 712,9 milióna eur bez príslušenstva, teda bez prípadných úrokov z omeškania či trov konania. Tieto žaloby v súčasnosti prerokúvajú prvostupňové súdy. K priebehu a vedeniu súdnych sporov sa Kancelária NR SR do právoplatného skončenia týchto súdnych sporov nebude vyjadrovať," dodala Pőtheová.
      
Kanceláriu NR SR aktuálne zastupuje Jozef Vozár, ktorý v minulom volebnom období pôsobil aj ako poradca premiérky Ivety Radičovej. Denník Hospodárske noviny (HN) v januári 2012 informoval, že právnu kanceláriu našli cez prieskum trhu a štát mala vyjsť ročne na 10.000 eur.
      
Právne zastupovanie malo pôvodne stáť až 30 miliónov eur, pričom predbežné oznámenie o užšej súťaži zaslala ešte kancelária bývalého šéfa parlamentu Richarda Sulíka (SaS). Jeho nástupca Pavol Hrušovský (KDH) plánovaný tender zrušil, keďže ho považoval za predražený a nevýhodný.
      
Sulíkov bývalý kancelár Michal Nižňan o cene, ktorú s Vozárom dohodlo Hrušovského vedenie, pochyboval. Limit mohli podľa neho zvoliť preto taký nízky, aby nebola potrebná súťaž. Nižňan pre HN tvrdil, že pôvodnú sumu 30 miliónov eur vyrátali zo štandardného cenníka advokátov a zákona.
      
Žaloby na parlament sa týkajú napríklad zákazu zisku zdravotným poisťovniam či hybridnej pošty. NR SR žalujú firmy aj jednotlivci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu