Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vzbura v KDH: Vedenie strany berie od poslancov „výpalné“!

Monika Gibalová a Ján Figeľ
Monika Gibalová a Ján Figeľ

BRATISLAVA – Krátko pred júnovým snemom KDH, na ktorom sa bude voliť predseda KDH, to vo vnútri strany poriadne vrie. Ako sa Topkám podarilo zistiť, dôvodom sú peniaze. Podľa našich informácií, ktoré nám potvrdili viacerí nespokojní členovia, musia poslanci odvádzať do straníckej kasy časť peňazí na asistentov a kancelárie. Vedenie nátlak popiera a tvrdí, že je to dobrovoľné.

Z prostredia KDH sme sa dozvedeli, že ich predsedovi Jánovi Figeľovi a vedeniu kádehákov nestačia milióny, ktoré dá štát na ich činnosť. Ide presne o 5 051 794 eur, ktoré im za 4 roky vyplatíme z našich daní za výsledok volieb. Podľa našich zistení, ktoré nám potvrdili traja členovia KDH, sa zdvihla vlna odporu voči tomu, aby poslanci odviedli strane polovicu peňazí na asistentov a kancelárie.

„Vedenie strany zaviazalo poslancov platiť tzv. členské ako odmenu za to, že sa stali poslancami parlamentu pod značkou KDH. Podobná situácia bola aj v minulom volebnom období, ale vtedy dokázali ľudia okolo Daniela Lipšica, ktorý bol ministrom, tejto povinnosti odolať,“ povedal nám jeden z členov hnutia.

Keďže kádeháci majú v parlamente 16 poslancov, za rok by im z toho „kvaplo“ viac ako 200-tisíc eur! Tieto tisíce by mali ísť na platy regionálnych funkcionárov a na prenájom priestorov okresných straníckych kancelárií. Proti tomuto „výpalníctvu“ sa podľa našich informácií postavila aj poslankyňa Monika Gibalová, ktorá údajne po výmene názorov dostala od vedenia vynadané. Komentovať to však nechcela. „Je to interná záležitosť strany. Nehnevajte sa, ale nebudem sa k tomu vyjadrovať,“ reagovala poslankyňa.

Je bežné, že z peňazí, ktoré štát dáva parlamentným poslancom na ich asistentov a kancelárie, si platia straníckych kamarátov, opatrovateľky detí alebo milenky. Takže stále intenzívnejšie sa natíska otázka, či by nebolo na mieste, aby si svojich „asistentov“ financovali poslanci zo svojho štedrého poslaneckého platu.

Vedenie KDH odmieta, že by Gibalovú a iných poslancov za kritiku nejako sankcionovalo. „KDH nezaväzovalo svojich poslancov k ničomu. Je na slobodnom rozhodnutí každého poslanca, v ktorom regióne si otvorí poslaneckú kanceláriu,“ reagoval hovorca Matej Kováč. Odmietol však odpovedať na otázku, či je 5 miliónov z dotácií od štátu pre stranu nedostatočných.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu