Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Paška: Nebolo by správne nechať Grécko skrachovať

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Aj keď situácia v eurozóne v súčasnosti nie je príjemná, Európa sa po nepripravenosti na dopady finančnej a hospodárskej krízy v minulosti poučila a "inštitucionálne zobudila".

 

V dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to vyzdvihol predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) s tým, že by nebolo správne, keby sa v súčasnosti nechalo Grécko skrachovať.
 
Podľa predsedu opozičnej SaS Richarda Sulíka by však práve takéto riešenie bolo najlepšie, pretože práve Grécku a jeho konkurencieschopnosti škodí euro úplne najviac. "Môj predpoklad je, že Grécko ešte tento rok odíde z eurozóny. Nemá najmenšiu šancu s eurom, to je vylúčené," vyhlásil.
 
Snahy ostatných členov eurozóny o záchranu Grécka označil za "kolektívne šialenstvo", ktoré ženie celé zoskupenie do záhuby. "Celá eurozóna ide rovno do krachu, lebo v Bruseli sedia trúby, ktoré rozprávajú prázdne frázy o tom, akí musíme byť kohézni a solidárni. Tí, ktorí rozhodujú, rozhodujú zle," podčiarkol Sulík. "Vašim hendikepom je úplná absencia historických kontextov, ako aj podstaty fungovania európskeho spoločenstva. Nie ste žiaľ v Európe ojedinelí, nárast radikalizmu zľava či sprava je evidentný," reagoval Paška. Postoje predstaviteľov SaS sa podľa neho nachádzajú mimo väčšinového prúdu slovenskej aj európskej politiky, pričom ich považuje za "euroegoistické".
 
Diskutujúci si vymenili aj názory na kameru, ktorú nechal nainštalovať Sulík ešte ako predseda parlamentu na miesto, kde sa poslanci podpisujú. Paška takúto kontrolu zákonodarcov odmieta s tým, že je to nedôstojné a plánuje nechať kameru odstrániť. Sulík však považuje za nedôstojné skôr to, že poslanci podpisujú svojich neprítomných kolegov a vytvárajú tak obraz, že sú prítomní.
 
"Je dôležité, že keď už raz tých poslancov platíme, nech pekne hlasujú a nech sa neulievajú," vyhlásil expredseda snemovne. Nainštalovanie kamery odôvodnil tým, že to bola reakcia na zvláštne podpisovacie praktiky poslancov. Paška ho upozornil, že NR SR nie je firma a Sulíkov postoj okomentoval slovami, že v SaS sú zvyknutí monitorovať ľudí a odpočúvať ich. "Veľmi vtipné, pán Paška. No ha-ha-ha," reagoval na túto kritiku Sulík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu