Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Figeľ: Opozícia by sa mala dohodnúť na postoch do stredy

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA – Opozícia by sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa mohla na rozdelení postov v kontrolných orgánoch, ktoré jej ponúka premiér Robert Fico, dohodnúť do stredy. Ako povedal pred novinármi, rokovania prebiehajú priebežne.

„Chceme využiť čas, aby dohoda bola naplnená,“ povedal. Podľa neho v dnešnej situácii, keď Slovensko má vládu jednej strany, je väčšia účasť opozície na kontrole verejného obstarávania potrebná súčasť vyvažovania moci jednej strany. „Počas schôdze sa pokúsime dosiahnuť zhodu. Musíme čas využiť,“ dodal.

Premiér Robert Fico chce, aby sa opozícia dohodla čo najskôr na šéfovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Podľa Matoviča však opozícia nebude skákať ako Robert Fico píska, ale patrí sa, aby opozícia, ak má možnosť obsadiť tento post, sa aj dohodla. Dodal, že spor o nominácie sa zúžil na ÚVO. Podľa neho najväčšie šance byť šéfom Najvyššieho kontrolného úradu má nominant SaS Kamil Krnáč. O NKÚ však malo záujem aj KDH.

Ak sa opozícia nedohodne, Fico vymenuje na čelo ÚVO kandidáta, ktorý vzišiel z výberového konania, čo robil ešte kabinet Ivety Radičovej. „Je to druhé najlepšie riešenie, ak opozícia neukáže schopnosť dohodnúť sa a Fico je ochotný akceptovať výsledky výberového konania Ivety Radičovej, je to lepšie ako naďalej nechať úrad bez šéfa,“ dodal Matovič.

V programovom vyhlásení chýbajú konkrétne kroky

V programovom vyhlásení chýbajú konkrétne kroky, ktorými bude vláda dosahovať svoje ciele, tvrdí predseda KDH Ján Figeľ. Potrebu definovať tieto opatrenia akcentoval najmä v oblasti znižovania zadlženosti. „Napríklad pri daňovej oblasti doteraz nie je jasné, ktorým smerom sa pohne legislatíva,“ povedal dnes novinárom po schválení programového dokumentu kabinetu Roberta Fica.

Figeľ upozornil, že už prvá Ficova vláda preukázala nedostatok odvahy prijímať opatrenia nevyhnutné na ozdravenie verejných financií. Poznamenal, že dnes už Ficov kabinet nebude musieť hľadať kompromis, ale vďaka jednofarebnej vláde sa môže rozhodovať samostatne.

Figeľ skonštatoval, že vyjadrením dôvery sa začína obdobie plnohodnotnej práce „vlády istôt“. Za KDH deklaroval „pripravenosť byť partnerom vo forme dôslednej a konštruktívnej opozície. Aj tá je potrebná“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu