Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gejovia a lesby chcú poslancovi Kuffovi podať pomocnú ruku

Štefan Kuffa
Štefan Kuffa (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí gejovia a lesby v stredu dopoludnia navštívia parlament, aby ponúkli pomocnú ruku poslancovi Štefanovi Kuffovi (OĽaNO) a ponúkli mu bezplatné dovzdelávanie v oblasti sexuálnych menšín. Kuffa nedávno v parlamente označil homosexualitu za chorobu a odporučil ju liečiť.

Riaditeľka pochodu Dúhový PRIDE Romana Schlesinger považuje toto jeho vyjadrenie za elementárny prehrešok proti spoločenskej zodpovednosti, ktorú poslanci majú, a za klamstvo. "Rozhodli sme sa, že trestné oznámenie nie je cestou, ktorú zvolíme, poslanecká imunita by túto aktivitu odsúdila na neúspech...Žiadame od neho verejné ospravedlnenie," píše Schlesinger v stanovisku.

"V stredu 16. mája prídeme na pôdu Národnej rady SR, pretože nemôžeme mlčať, keď občanmi a občiankami zvolený zástupca vyhlasuje nepravdy, ktoré môžu veľmi vážne ublížiť nie len LGBT ľuďom, ale i kultúre slovenskej politiky a reputácii Slovenska v EÚ," píše v stanovisku Schlesinger. Verí, že Kuffa svoju chybu prizná a verejne sa ospravedlní na tej istej pôde, na ktorej došlo k spomínaným výrokom.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyňala podľa Schlesinger homosexualitu z Medzinárodnej klasifikácie chorôb v roku 1992, keď oficiálne vyhlásila i nasledovný apel: "Keďže homosexualita per se nemá žiadny negatívny vplyv na úsudok, stabilitu, hodnovernosť alebo všeobecné sociálne a zamestnanecké schopnosti, WHO apeluje na všetky medzinárodné zdravotnícke organizácie a ich individuálnych členov, aby urgentne apelovali na zmenu legislatívy ich krajín, ktorá penalizuje homosexualitu medzi dvoma dospelými osobami. Navyše WHO volá po znížení stigmatizácie homosexuálov akokoľvek a kdekoľvek sa tak deje."

Poslanec NR SR Štefan Kuffa (OĽaNO) považuje homosexuálov za chorých ľudí, považuje preto za nezodpovedné, aby sme ich nechali behať po uliciach bez pomoci. "Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kedysi homosexualitu zaradila medzi duševné choroby. (...) Nechať chorých ľudí behať po uliciach a nechať ich bez pomoci je veľmi vážna chyba," povedal 11. mája v parlamente v reakcii na apel Martina Poliačika (SaS), aby Slovensko zaviedlo inštitút registrovaných partnerstiev. Kuffa vyňatie homosexuality zo zoznamu chorôb považuje za chybu, homosexuálov by posielal k psychiatrom a do liečební. "Naspäť to tam patrí. Týmto ľuďom sa treba venovať, máme psychiatrov, liečebne. Je to skupina ľudí, ktorým sa treba špeciálne venovať," ponúkol svoju víziu pomoci homosexuálnej menšine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu