Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Politológovia dávajú pred Kongresom SDKÚ väčšie šance na úspech Frešovi

Pavol Frešo
Pavol Frešo

BRATISLAVA - Najväčšie šance uspieť v boji o post predsedu SDKÚ-DS na sobotňajšom kongrese má predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Zhodla sa na tom nezávisle od seba trojica politológov. Súčasne však upozorňujú na to, že táto prognóza sa nakoniec nemusí naplniť, keďže rozhodujúcou nie je popularita kandidátov u voličov, ale vnútorné vzťahy v rámci strany.

Podľa politického analytika Jána Baránka v prospech Freša hovorí to, že nie je z "priameho okruhu" dosluhujúceho šéfa strany Mikuláša Dzurindu. Navyše je za ním podľa neho "príbeh úspechu", ktorým je napríklad víťazstvo vo voľbách šéfa BSK. Naopak, na meno jeho protikandidátky Lucie Žitňanskej vrhá negatívny tieň jej postoj ku kauze Daňového riaditeľstva i to, že bola ministerkou vo vláde, ktorá skončila po necelých dvoch rokoch. "Dnes v SDKÚ potrebujú lídra, ktorý zdvihne zástavu a zavelí do útoku a pôjde v prvej línií, nie špekulovať napríklad nad programom strany," poznamenal Baránek.

Politológ Rastislav Tóth hovorí, že šance Freša na úspech sú "podstatne väčšie" ako v prípade Lucie Žitňanskej. Skutočný výsledok však podľa neho nemusí byť taký jednoznačný. Tóth totiž očakáva, že na delegátov strany môže byť vyvíjaný politický tlak zo strany odchádzajúceho šéfa SDKÚ-DS. "Ak by sa Frešo stal predsedom, tak zrejme éra Dzurindu by sa definitívne skončila. Žitňanská nie je silná osobnosť, to znamená, že trebárs o polroka alebo o rok by sa Dzurinda mohol vrátiť," vysvetlil možnú motiváciu exministra diplomacie.

Víťazstvo Freša na Kongrese SDKÚ-DS predpokladá aj politológ Michal Horský. Iný výsledok by bol podľa neho do veľkej miery prekvapením. "Zdá sa, že úvodný krok bratislavského župana Freša obracať sa na regionálne štruktúry a zháňať podporu po slovenských dolinách a hájoch je účinnejší ako bratislavská rétorika pani exministerky Žitňanskej," povedal.

Trojica politológov sa zároveň zhodla na tom, že šance poslanca SDKÚ-DS Viliama Novotného na úspech sú veľmi nízke. Tóth a Horský sú navyše presvedčení, že Novotný svojou kandidatúrou sleduje iné ciele ako úspech vo voľbách o post predsedu strany. "Zdá sa, že je v skutočnosti skrytým podporovateľom jedného z dvoch reálnych kandidátov," poznamenal Horský.

Kongres SDKÚ-DS sa uskutoční v sobotu 19. mája vo Zvolene. Predsedom strany od jej založenia v roku 2000 bol Mikuláš Dzurinda. Ten sa rozhodol z postu lídra strany odstúpiť po neúspechu v parlamentných voľbách, keď strana dostala len 6,09 percenta odovzdaných hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu