Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Parlament posúdi vládny program a vznik trvalého eurovalu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Druhá vláda Roberta Fica (Smer-SD) predstúpi v stredu (2.5.) popoludní pred Národnú radu SR, aby sa uchádzala so svojím Programovým vyhlásením o dôveru poslancov. Vládny program a žiadosť kabinetu o vyslovenie dôvery prednesie poslancom premiér ako štvrtý bod programu druhej schôdze NR SR.

Po prednesení Programového vyhlásenia vlády SR bude schôdza parlamentu prerušená pre zasadnutie výborov aj za účasti členov kabinetu. Rokovanie bude následne pokračovať vo štvrtok 3. mája o 14. hodine. Samotné hlasovanie o dôvere príde na rad až po skončení rozpravy, ktorá tradične trvá dlhé hodiny. Povinnosť predstúpiť pred parlament a uchádzať sa o dôveru poslancov dáva každej novej vláde ústava. Stať sa tak musí do 30 dní od jej vymenovania prezidentom SR.
      
Na úvod schôdze sa však opäť zmení zloženie parlamentu. Do lavíc totiž po zložení ústavou predpísaného sľubu zasadne ďalších osem náhradníkov za poslancov Smeru-SD, ktorí zmenili svoje pôsobisko. Igor Federič bol vymenovaný za vedúceho Úradu vlády SR, Viktor Stromček sa stal vedúcim Kancelárie NR SR a mandátu sa vzdal. Jozef Buček, Jozef Burian, Branislav Ondruš, Pavol Pavlis, Peter Pellegrini a Marián Saloň boli vládou vymenovaní za štátnych tajomníkov.
      
Po tom, ako Ficov kabinet získa dôveru, by mali poslanci vysloviť súhlas s doplnením Lisabonskej zmluvy, vďaka ktorému môže vzniknúť nástupca dočasného eurovalu - Európsky stabilizačný systém (ESM). Vláda s tým súhlasila už vlani v auguste, parlament sa však doteraz touto otázkou nezaoberal. Na vyslovenie súhlasu je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých členov snemovne, teda minimálne 76 hlasov.
      
"Členské štáty, ktorých menou je euro, môžu vytvoriť mechanizmus pre stabilitu, ktorý sa má v nevyhnutných prípadoch aktivovať na zabezpečenie stability eurozóny ako celku. Poskytnutie akejkoľvek požadovanej finančnej pomoci v rámci mechanizmu bude podliehať prísnej podmienenosti," znie nový odsek v článku 136 Zmluvy o fungovaní Európskej únie. Slovenský parlament čaká aj ratifikácia medzinárodnej zmluvy upravujúcej vznik trvalého eurovalu. Podľa dohody európskych lídrov má ESM začať fungovať už od polovice tohto roka.
      
Na druhej schôdzi v tomto volebnom období čakajú poslancov aj prvé zákony. Richard Raši (Smer-SD) predložil návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorým sa má zjednodušiť odvolávanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Rašiho návrh má zároveň zaviesť nový mechanizmus prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami, zvoľniť vykazovanie platobnej schopnosti poisťovní, a teda priniesť viac peňazí pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). Navrhovaná zmena prerozdeľovania poistného by znamenala plus takmer 30 miliónov eur ročne pre VšZP. Naopak, v rozpočte by predstavovala mínus pre súkromnú Dôveru, ktorá by tak mala prísť takmer o 22 miliónov eur, a súkromnú Union zdravotnú poisťovňu, tá by prišla o vyše 8,7 milióna eur.
      
Opozičná SaS zase predložila návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, na čo je však potrebná ústavná väčšina, teda 90 hlasov. Rovnaký postup si vyžaduje aj zámer liberálov znížiť počet členov snemovne zo 150 na 100.
      
Plénum bude zároveň voliť nového šéfa Úradu na ochranu osobných údajov. Na návrh vlády tu kandiduje Eleonóra Kročianová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu