Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opozícia zatiaľ nehľadá spoločného prezidentského kandidáta

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA – Opozícia zatiaľ nezačala hľadať dohodu na spoločnom prezidentskom kandidátovi. Ako povedal pre agentúru SITA predseda KDH Ján Figeľ, táto téma na rokovanie príde. „Určite bude súčasťou politických rokovaní, lebo je to jedna z výsostných politických záležitostí,“ uviedol.

Podľa Ivana Štefanca z SDKÚ-DS opozícia má šancu, len ak sa zjednotí a postaví spoločného opozičného kandidáta. „Všetko má svoj čas. Aj táto diskusia, aj personálne návrhy. Mali by sme sa na takomto mene v opozícii zhodnúť minimálne rok pred voľbami. Teda začiatkom budúceho roka by som preferoval dohodu na spoločnom kandidátovi,“ povedal s tým, že SDKÚ-DS urobí všetko preto, aby k tejto dohode došlo, aby opozícia mala schopného a kvalitného kandidáta.

Opozičný kandidát na prezidenta nemusí byť podľa Štefanca straník. „Nie je podmienkou, aby to bol člen strany, ale aby bol schopný a bol to človek, ktorý dokáže Slovensku ponúknuť novú víziu a alternatívu voči jednofarebnej vláde a vnímaniu sveta, ktoré na Slovensku začalo prevažovať. Jeho stranícka príslušnosť je druhoradá,“ dodal.

O prezidentskú kandidatúru už prejavil záujem zakladateľ KDH Ján Čarnogurský. Ak sa rozhodne kandidovať, chce kandidovať ako nezávislý kandidát. O kandidatúre sa rozhodne do konca roka.

Začiatkom apríla podpredseda KDH Július Brocka povedal, že KDH bude mať svojho kandidáta na post prezidenta Slovenskej republiky. Prezidentské voľby budú na jar v roku 2014. „Kto iný, ak nie KDH, by mal postaviť prezidentského kandidáta, keď sme jedinou štandardnou stranou s kontinuitou od roku 1989. Máme dobrých kandidátov,“ povedal Brocka. Podľa neho kresťanskí demokrati zaujmú stanovisko k prezidentským voľbám na júnovom sneme. Dovtedy sa na okresných snemoch k tomu môže vyjadriť aj členská základňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu