Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Agrorezort rokoval s Gašparovičom a Jahnátkom

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Slovensko potrebuje novú koncepciu rozvoja poľnohospodárstva a väčší tlak na prebudenie živočíšnej aj rastlinnej výroby. Potrebujeme zvýšiť sebestačnosť v dorábaní ohrozených komodít, akými sú zemiaky, bravčové mäso, vajcia a hydina. Zhodli sa na tom prezident, minister a predstavitelia agrorezortu.

"Musíme urobiť koncepciu slovenského poľnohospodárstva na najbližšie roky. Aj tu by som chcel dostať zástupcov agrárnych komôr do prípravných tímov," povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Konštatoval tiež veľmi nelichotivý stav, ktorý spôsobilo predchádzajúce vedenie. Pre rezort vyjednalo horšie podmienky v rokoch 2010-2011, než tie, aké platia do roku 2013. „Ten stav je alarmujúci. Ale keď vytvoríme životaschopný systém novej podpory poľnohospodárstva, vieme vyriešiť aj otázku spolufinancovania štátu a využitia prostriedkov Európskej komisie,“ dodal Ľ. Jahnátek.

“Poľnohospodári potrebujú veľa zmien v legislatíve, potrebujú mať aj väčšiu pomoc od vlády, najmä v oblasti dotačnej politiky EÚ. Naša diplomacie aj v tomto smere bude musieť smerovať do Bruselu,“ zdôraznil prezident SR Ivan Gašparovič.

Zámerom nového vedenia rezortu pôdohospodárstva je aj znižovanie vysokej nezamestnanosti v jednotlivých regiónoch Slovenska formou rozvoja poľnohospodárskej výroby. Minister chce zvýšiť aj podiel slovenských potravín na domácom trhu. Podľa neho náš systém kontroly kvality potravín nie je dostatočný a treba ho zmeniť, aby sa neopakovali prípady ako napríklad dovoz 20 ton kontaminovaných sušených vajec z Poľska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu