Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Miklošovi prestalo vadiť obvinenie, že zbohatol na privatizácii SPP: Stiahol žalobu na Fica!

Ivan Mikloš a Robert Fico
Ivan Mikloš a Robert Fico

BRATISLAVA - Slovenský premiér Robert Fico sa nemusí ospravedlniť exministrovi financií Ivanovi Miklošovi za svoje výroky na adresu bývalého ministra o jeho bohatstve.

Rozhodol o tom dnes trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave (KS), na základe však toho, že Mikloš ako navrhovateľ - teda žalobca zobral minulý týždeň v stredu 11. apríla svoj návrh späť.

Zároveň v ten deň právna zástupkyňa premiéra Fica súhlasila so späťvzatím návrhu. "Odvolací Krajský súd pripúšťa späťvzatie navrhovateľa a napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa zrušuje," zdôvodnil dnes rozhodnutie predseda senátu KS. Žiaden z účastníkov tohto dlhoročného sporu, ktorý pôvodne na prvostupňovom Okresnom súde Bratislava I Mikloš vyhral, nemá nároky na súdne trovy.

V tomto spore išlo o výroky Fica na adresu Mikloša o jeho bohatstve, ktoré malo údajne vyplynúť z privatizácie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a ktoré bývalý predseda vlády predniesol na tlačovej konferencii Smeru v roku 2003. Mikloš v tomto spore bol síce na nižšom Okresnom súde Bratislava I na začiatku októbra 2010 úspešný, no právna zástupkyňa odporcu - teda vtedajšieho expremiéra Fica - sa voči verdiktu, keď sa mal Fico Miklošovi ospravedlniť, odvolala. Na jar minulého roka bol spisový materiál doručený na odvolací Krajský súd v Bratislave (KS). V tejto kauze vypovedala takmer desiatka svedkov, medzi nimi bývalí ministri, politici a podobne.

Fico sa mal podľa verdiktu z 8. októbra 2010 ministrovi financií Ivanovi Miklošovi ospravedlniť za svoje výroky na jeho adresu o jeho bohatstve. Súd vtedy dospel k záveru, že zo strany Fica síce išlo o hodnotiaci úsudok, ale ten presiahol mieru prípustnej kritiky. Fico sa mal ospravedlniť prostredníctvom tlačových agentúr, televízií a rozhlasových staníc. Verdikt však nebol právoplatný, bolo možné sa voči nemu odvolať do 15 dní po doručení procesným stránkam na KS. Právna zástupkyňa Fica avizovala už po procese, že sa voči rozsudku odvolá.

Okrem ospravedlnenia žalobca Mikloš a jeho vtedajší advokát Ernest Valko požadovali uhradenie súdnych trov vo výške približne 4000 eur. Pre taký hodnotiaci úsudok, ako vyriekol expremiér Fico na adresu ministra financií, musí existovať skutkový základ, lebo aj hodnotiaci úsudok môže byť neprimeraný, povedal okrem iného vo svojej záverečnej reči Valko. Žalovaný Fico podľa jeho slov nepreukázal pravdivosť svojho výroku, že by sa Mikloš obohatil z privatizácie SPP, respektíve že by dostal províziu. Fico takéto dôkazy nepredložil a neuniesol tak dôkazné bremeno.

Na netransparentnosť pri privatizácii SPP upozorňovali nielen politici, médiá, ale aj odborníci, povedala zase okrem iného vo svojej záverečnej reči právna zástupkyňa expremiéra Kupcová. Názor Fica "nebol osobný, ale súvisel s otázkami verejného záujmu a bol vyslovený v čase verejnej diskusie". Fico predložil "celý rad indícií a dôkazov, že privatizácia SPP zo strany jediného záujemcu bola neštandardná a nevýhodná pre štát". Médiá poukazovali na to, že v tomto prípade bol len jediný záujemca o privatizáciu SPP, ako aj na nespokojné vyjadrenia vtedajších koaličných či opozičných politikov a médiá o tom písali ešte predtým, ako Fico prezentoval svoj názor na adresu Mikloša, povedala Kupcová.

V tomto spore vypovedali napríklad bývalý politik Peter Weiss a exposlanec za SNS Rastislav Šepták, exminister hospodárstva a exminister práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Magvaši, bývalý minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš, exminister hospodárstva Milan Cagala a bývalá ministerka privatizácie Mária Machová.

Predmetom sporu, ktorý teda nie je uzavretý ani po deviatich rokoch, bol Ficov výrok na tlačovej konferencii strany Smer dňa 28. februára 2003, na ktorej Mikloša označil "za bohatšieho ako Mečiar vďaka províziám z privatizácie SPP". Minister žiadal na záver už len ospravedlnenie. Pôvodne požadoval nemajetkovú ujmu vo výške 19.916,35 eura (600.000 Sk).

Dôvodov dlhého trvania sporu bolo viacero, jedným z nich bola aj zmena zákonnej sudkyne (predchádzajúca odišla z OS Bratislava I z rodinných dôvodov), ktorej bol spor rozvrhom práce elektronickou podateľňou pridelený až v apríli 2009 a ktorá musela opätovne naštudovať rozsiahly spis. Čakalo sa aj na spis od Prezídia Policajného zboru Úradu boja proti korupcii a často sa odročovalo pre neprítomnosť svedkov a účastníkov konania, ktorí boli pracovne zaneprázdnení.

Na tlačovej konferencii strany Smer v roku 2003 označil Fico Mikloša za "mimoriadne bohatého na Slovensku a možno za bohatšieho ako Mečiar vďaka províziám z privatizácie SPP". "Som presvedčený, že tender na privatizáciu bol štandardný. Ak by záujemca vedel, že je v súťaži jediný, nezvýšil by konečnú ponuku z pôvodných dvoch miliárd dolárov na 2,7 miliardy," reagoval Mikloš.

Mikloš žiadal v tomto spore od Fica pôvodne len jednu bývalú slovenskú korunu, keďže sa vtedajší poslanec Smeru na prvom pojednávaní v septembri 2003 nezúčastnil, Mikloš zvýšil túto sumu na spomínaných 19.916,35 eura (600.000 Sk). Odvolací KS 24. novembra 2004 dal za pravdu Miklošovi. Poslanec Fico sa mu mal ospravedlniť, zaplatiť však mal žalujúcej strane súdne trovy. Najvyšší súd SR koncom júla 2005 vrátil kauzu späť okresnému súdu, pretože Fico nebol pri vynesení rozsudku.
    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu