Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dobrovodskému svitla nádej: Hlina zaplatí presťahovanie rómskej rodiny!

Alojz Hlina
Alojz Hlina

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Alojz Hlina venuje svoju prvú poslaneckú výplatu mestu Malacky. Približne 3000 eur v hrubom sa má použiť na koncepčné riešenie problému Oskara Dobrovodského, ktorý má dlhodobo problémy so susediacimi Rómami.

Koncepčným riešením sa podľa Hlinu rozumie presťahovanie rodiny Galbovcov a Danihelovcov po odkúpení ich nehnuteľnosti na základe dohody. "V prípade, že do 15. augusta 2012 nebude pripravený koncepčný návrh na riešenie situácie, moja ponuka na poskytnutie finančných prostriedkov sa ruší," upozornil Hlina.

Primátora Malaciek Jozefa Ondrejku poslanec zároveň upozornil, že v prípade, že sa do tohto termínu nevyrieši problém na Družstevnej ulici, skupina fyzických osôb využije svoju nehnuteľnosť v meste Malacky tak, ako to odporúča predseda vlády Róbert Fico (Smer-SD). "Premiér uviedol, že svoju vlastnú nehnuteľnosť môžete prenajať aj Fidelovi Castrovi. Nepredpokladám, že Fidel Castro by mal záujem bývať v Malackách, ale vieme, ktoré početné rodiny z Družstevnej ulice by prejavili záujem o náhradné bývanie v Malackách," dodal Hlina.

Príchod Rómov na Družstevnú ulicu pred vyše dvoma rokmi, ktorí si tam načierno postavili chatrče bez hygienických zariadení, vážnym spôsobom narušil medziľudské vzťahy medzi občanmi. Na malom priestore niekoľkých desiatok štvorcových metrov žilo okolo 40 ľudí, vrátane malých detí.

Prípad vlani na jar osobne riešil aj vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), postupne sa o kauzu zaujímali niektorí poslanci NR SR, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity i rôzni občianski aktivisti. K riešeniu problému však nedospeli. Na inkriminovanom mieste inštalovali policajné kamery a posilnili hliadky polície. Potom čiastočne ubudli prejavy výtržností, ako aj drobné krádeže zo strany Rómov, avšak napäté susedské vzťahy naďalej pretrvávali.

Zo strany Rómov nie sú výnimočné dokonca ani vyhrážky zabitím členov susediacej rodiny Oskara Dobrovodského. Na druhej strane aj Oskar Dobrovodský musel čeliť obvineniam, že sa vyhrážal rómskym rodinám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu