Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico dá post šéfa ÚVO opozícii, ak sa dohodne so zamestnávateľmi

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico opäť dáva šancu opozícii navrhnúť kandidáta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ako informoval Slovenský rozhlas, kandidát musí byť nezávislý a z prostredia zamestnávateľov.

Ak sa opozícia nedohodne, Fico vyberie predsedu úradu z výberového konania bývalej vlády. Fico nechce stoličku šéfa ÚVO obsadzovať kandidátom Smeru. Tvrdí však, že nemá dôvod meniť podmienky, ktoré nastavila bývala vláda, keď túto nomináciu pred rokom opozícii vzala. Kandidáta prijme len pod podmienkou, že opozícia sa dohodne so zamestnávateľmi.

"Ak opozičné strany nie sú spokojné s tým, že by to mala byť dohoda opozičných strán a zamestnávateľov, tak potom ja vyberiem výberové konanie, ktoré robila pani Radičová a z tých troch štyroch ľudí, ktorí sú tam, ktorí prešli výberovým konaním, vyberieme niekoho, kto bude predsedom Úradu pre verejné obstarávanie," povedal Fico pre SRo.

SRo pripomína, že Iveta Radičová vyhlásila na post predsedu výberové konanie minulé leto po tom, ako do kresla odmietla posadiť nominanta Smeru Jána Valka pre nedostatok skúseností. Odborná komisia hodnotila 26 nezávislých uchádzačov a v decembri vybrala najlepších troch. Výber však nedokončili, pretože sa vláda rozpadla.

Predseda KDH Ján Figeľ tvrdí, že dnes je iná situácia, pretože vládne len jedna strana a tak by mala túto pozíciu kontrolovať opozícia. Sú však ochotní hľadať kandidáta podľa podmienok, ktoré stanovil premiér.

"Konzultovať s odborným alebo ekonomickým prostredím môžeme a to aj robíme pri doterajších mnohých postupoch. Ak sa takýto proces nenaplní, nevylučujem, že aj návrat k výberovému konaniu, ktoré nie je dokončené, by mohol byť finálnym riešením," povedal Figeľ pre SRo. S dokončením výberového konania, ktoré naštartovala Iveta Radičová, nemá problém ani Ivan Štefanec z SDKÚ-DS či Igor Matovič z Obyčajných ľudí. Predsedu ÚVO by podľa neho nemali vyberať politici, ale odborníci, ktorí s tendrami dlhodobo pracujú.

"Čokoľvek, čo zabezpečí, aby túto pozíciu nezastával politický nominant, je vždy lepšie, ako keď si tam opozícia alebo koalícia toho politického nominanta dodá," povedal Matovič. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár chce počkať, kým sa Fico definitívne rozhodne, či post dá opozícii alebo nie. Nie je ochotný pristúpiť na ďalšie podmienky.

"Ak povie, že opozícia nech si to berie, tak potom nech nechá na opozícii, či sa dohodne s hocikým alebo sa dohodne len medzi sebou," povedal Bugár pre SRo. Podľa podpredsedu SaS Daniela Krajcera ide zo strany Roberta Fica iba o odvádzanie od skutočných problémov. Pripadá mu podozrivé, že pri nominácii na predsedu ÚVO zmenil Fico už tretíkrát názor. "Toto je jedna z ďalších udičiek, ktoré pán Fico v poslednom období veľmi šikovne nahadzuje a čaká, ktorá z opozičných strán sa na to jednoducho chytí," vyhlásil pre SRo Krajcer s tým, že SaS to určite nebude. Stolička predsedu úradu je prázdna od apríla minulého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu