Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Glváč začal na obrane zostra, Radičová dostala maskáčovú blúzku!

Iveta Radičová a nový minister obrany Martin Glváč Zobraziť galériu (5)
Iveta Radičová a nový minister obrany Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jedným z nosných pilierov pôsobenia nového ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) má byť v nasledujúcom období aj efektívne šetrenie v rezorte obrany. Ten prevzal od končiacej premiérky Ivety Radičovej, ktorá ho z poverenia viedla. Neodišla však s prázdnymi rukami, od vojakov dostala netradičný darček.

"Tak ako nám dnes novovymenovaný premiér dáva nulovú toleranciu pri rôznych pochybeniach, tak aj ja budem vyžadovať od vás, aby ste sa na každom poste správali tak, aby sme nemuseli riešiť rôzne kauzy, či už ekonomického alebo iného charakteru. Ja budem takisto postupovať v zmysle biča, ktorý visí nad nami všetkými, teda nulová tolerancia v prípade ľudského zlyhania na akomkoľvek poste," vyhlásil dnes Glváč v príhovore pred vojakmi a zamestnancami rezortu.

Martin Glváč a bývalá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Minister obrany dnes tiež opätovne potvrdil, že by sa tajné služby rezortu vnútra - Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) a Vojenská spravodajská služba (VSS) - mohli spojiť už k 1. januáru 2013. Na otázku, či na čele VOS ostane Róbert Tibenský, priamo neodpovedal. V príhovore však konštatoval, že považuje predchádzajúce personálne výmeny v tajnej službe za pozitívne. "Mne sa zatiaľ zdá ako odborník na správnom mieste," povedal o Tibenskom minister. "Chcem vás ubezpečiť, že je to odborník na správnom mieste a po tých nechutných obvineniach absolvoval opätovne previerky aj detektor lži - je to čistý, rovný človek," doplnila ho expremiérka Iveta Radičová.

Sprava: Minister obrany Martin
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Tá dnes symbolicky odovzdala moc novému ministrovi, keďže viedla rezort po tom, ako o funkciu prišiel Ľubomír Galko (SaS). Bývalá šéfka vládneho kabinetu od svojho nástupcu očakáva, že sa bude riadiť troma hlavnými bodmi. Tými má byť zdokonaľovanie profesionality slovenských ozbrojených síl, modernizácia vojenskej techniky a civilný rozmer armády. Posledný bod Radičová vyzdvihla viackrát aj v rozlúčkovom príhovore. Ozbrojené sily podľa nej zohrali významnú úlohu v boji so záplavami, požiarmi či snehovými kalamitami. "Dôležité je dôsledné nasmerovanie finančných zdrojov na tie oblasti a tam, kde to prináša výsledné efektívne výstupy, a nie rozpracovanie projektov v hodnote vyše 200 miliónov, z ktorých ani jeden nie je dokončený," doplnila Radičová.

Na margo zlúčenia spravodajských služieb expremiérka poukázala na to, že už v súčasnosti existujú tri koncepcie, ako pritom postupovať. "Určite sa na ne pozrieme, pretože netreba niekedy vymýšľať, čo už je vymyslené, ale máme aj vlastnú koncepciu," reagoval Glváč.

Martin Glváč a bývalá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Martin Glváč a bývalá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vojaci sa s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou, ktorá bola krátky čas poverená aj vedením rezortu obrany, rozlúčili nezvyčajným darom. „Maskáčovú blúzu nepremokavú som dostala," prezradila Radičová novinárom. Ako dodal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek, blúza ma vzor púštneho prostredia.

Darom vedenie armády trochu reagovalo na „výhrady“ expremiérky, keď pri hodnotení výcvikového roka dostala od nich knihy a prezident Ivan Gašparovič výstrojné súčasti. Teraz sa môže aj Radičová popýšiť vojenskou blúzou, ktorá ma aj štítok, že jej nositeľka bola premiérkou a zároveň ministerkou obrany. Iveta Radičová je na Slovensku vôbec prvou ženou, ktorá viedla z ministerského postu ozbrojené sily.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu