Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nič nám nebráni definitívne zrušiť FNM, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Rušenie ministerstiev za vlády Smer-SD, ktorú teraz zostavujú, je zatiaľ len v rovine úvah. Vyplýva to z vyjadrení predsedu strany Roberta Fica v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

"To je ale vážna diskusia z hľadiska fungovania štátu. My si nemôže dovoliť v tomto období, keď nám dávajú krajinu s prázdnou špajzou, keď bude treba verejné financie stabilizovať, úplne rozkývať ústredné orgány štátnej správy," povedal Fico. Podľa jeho slov je však veľká šanca okamžite naštartovať centrálne verejné obstarávanie. "Ktoré, keď ste v koalícii, vám zväčša partneri neumožňujú, lebo každý si chráni to obstarávanie vo vlastných rezortoch," dodal Fico.

Centrálne obstarávanie by znamenalo nákup pre všetky ministerstvá cez jedno miesto, napríklad ministerstvo financií. "Dajú sa ušetriť naozaj veľké peniaze," myslí si Fico. Pripustil, že jedna ústredná inštitúcia môže skončiť. "Nám nič nebráni definitívne zrušiť Fond národného majetku," vyhlásil Fico a dodal, že rovnako im nič nebráni ísť do spojenia niektorých ústredných orgánov štátnej správy, ako je napríklad Úrad pre verejné obstarávanie a Protimonopolný úrad. Podľa jeho slov existujú možnosti, ako zoštíhliť štátny aparát, medzi ktorými sa musia rozhodnúť.

Prvý spočíva v zopakovaní existujúcich štruktúr, s ktorými sa bude niečo robiť postupne, alebo sa uplatní druhý model - v krátkom časovom horizonte by spustili centrálne obstarávanie a pospájali niektoré inštitúcie. "Ale pri ministerstvách by som bol veľmi opatrný, lebo nemôžme rozkývať štát," opäť zdôraznil Fico. Mnohé ministerstvá podľa neho stoja pod obrovským tlakom. Vyhlásil, že aj pri zostavovaní kabinetu zatiaľ pracujú s tou istou štruktúrou vlády, aká je v súčasnosti. "Takto máme aj pripravené nominácie," dodal.

Predseda KDH Ján Figeľ povedal, že oni budú slúžiť ako konštruktívna opozícia, ktorá chce kontrolovať, ale aj napomáhať tomu, čo je podstatné a ozdravené. "Mnohé veci bude treba riešiť aj na pôde parlamentu aj na pôde orgánov, ako sú Najvyšší kontrolný úrad alebo Úrad pre verejné obstarávanie," povedal Figeľ. Podľa jeho slov v roku 2010 po Ficovej vláde zdedili dvojnásobne prázdnu špajzu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu