Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaliňák: O zložení vlády nebudeme hovoriť skôr ako v piatok

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Strana Smer-SD nebude hovoriť o personálnom zložení vlády skôr ako v piatok (16.3.). Primárnou je pre ňu v súčasnosti téma budúcej Národnej rady SR a okrúhleho stola parlamentných strán, ktorý sa uskutoční vo štvrtok (15.3.).

"O personáliách sa zatiaľ nepovedalo ani jedno jediné slovo ani mne. Napríklad ja som so šéfom (Robertom Ficom) na túto tému ešte vôbec nehovoril," povedal podpredseda strany sociálnych demokratov Robert Kaliňák.

Viaceré médiá pritom špekulujú aj o tom, že by exminister vnútra Kaliňák mohol obsadiť napríklad post šéfa rezortu obrany. Podľa neho je však teraz predčasné sa touto témou zaoberať.

Obsadenie ministerstva obrany nechcel komentovať ani jeho bývalý šéf Jaroslav Baška (Smer-SD), ktorý bol ministrom v rokoch 2008 až 2010. Po nástupe vlády Ivety Radičovej si tento post zachoval aj v tieňovej vláde Smeru-SD. "To sa musíte budúceho premiéra spýtať, nie mňa. Rozhodnutie robí strana," komentoval dnes Baška.

Ponuku na obsadenie postu ministra obrany od Smeru-SD zatiaľ nedostal ani bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík. "Nikto ma neoslovoval," potvrdil. K tomu, či by prípadnú ponuku sociálnych demokratov prijal, sa však nechcel vyjadrovať.

Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona Smer-SD obsadí post ministra obrany s najväčšou pravdepodobnosťou straníkom. Najväčšími adeptmi na nového šéfa rezortu sú podľa neho práve Baška a Kaliňák. Druhý z menovaných sa však podľa Samsona bude skôr snažiť udržať si predchádzajúci post na čele ministerstva vnútra. "Ministerstvo obrany je rezort, ktorý čerpá takmer percento z HDP, je to rezort, ktorý je citlivý a senzitívny na zahraničnú politiku," vysvetlil Samson pravdepodobné politické obsadenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu