Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Prešove protestovalo asi 50 ľudí, na Ficov míting ich nepustili

Organizátori boli sklamaní nízkou účasťou Zobraziť galériu (6)
Organizátori boli sklamaní nízkou účasťou (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Približne 50 ľudí sa dnes večer vybralo na pochod ulicami mesta Prešov, aby tak vyjadrili svoj nesúhlas s praktikami, ktoré sa spomínajú v spise Gorila. Išlo v poradí o tretí takýto protest, ale organizátori boli sklamaní, že prišlo tak málo ľudí.

"Ľudia by si mali uvedomiť, že je to o nich a nie o niekom druhom, sú to ich peniaze a ich štát. Pokiaľ im na tom nezáleží, tak komu na tom má záležať," povedal jeden z organizátorov Róbert Grega. Obáva sa, že ak verejnosť nedá najavo svoj nesúhlas, tak politici si budú dovoľovať oveľa viac.

Grega pripomenul, že ide o pokojný protest a ich cieľom je, aby sa dôsledne vyšetrili korupčné kauzy a potrestali vinníci. Zdôraznil, že v žiadnom prípade nemajú snahu nabádať ľudí, aby sa nezúčastnili na parlamentných voľbách. "My nebudeme nikomu hovoriť, či má ísť voliť, či nie. Je to každého osobný názor a každý má vlastný rozum," konštatoval organizátor.

Vysvetlil, že protestujúci si dnes naplánovali pochod so zastávkami, ktoré boli neďaleko regionálnych sídel politických strán, ktorých členovia sa spomínajú v spise Gorila.

K protestujúcim sa pridal aj Rastislav Novický, ktorému sa nepáčilo, že ľudia sa k tejto vážnej veci stavajú alibisticky a neprišli verejne prejaviť svoj názor. "Prišiel som sem sám za seba, nie za niekoho, kto sedí doma v obývacej izbe a v duchu si myslí, že fakt ten štát nefunguje. Netreba sedieť doma, ale prísť sem," povedal 37-ročný Prešovčan.

S transparentom kráčali najskôr k regionálnemu sídlu KDH a potom sa presunuli k sídlu Mosta-Híd. Zastavili sa aj neďaleko hádzanárskej haly, kde v tom čase prebiehal predvolebný míting strany Smer-SD.

Policajti im však vlastnými telami zatarasili cestu a nasmerovali ich opačným smerom. Líder zhromaždenia Róbert Grega protestujúcich vyzval, aby uposlúchli políciu a presunuli sa pred krajskú kanceláriu SDKÚ-DS. Na chvíľu sa zhromaždení rozdelili. Kým jedna časť nasledovala hlavného organizátora zhromaždenia na Kúpeľnú ulicu, zhruba rovnako početná skupinka demonštrantov sa pridala k revolučnejšej časti a snažila sa dostať na Ficov míting. Po zhuba desaťminútovej výmene názorov s policajtmi svoj tlak vzdali a bez násilia od svojho zámeru upustili a spojili sily protestujúcich pred budovou SDKÚ-DS. Tu padlo najviac obvinení na stranu dzurindovcov, ale aj ostatných politikov, ktorí sú na našej politickej scéne najdlhšie.

Hlavný organizátor Grega po skončení protestu uviedol, že s policajtmi boli dohodnutí, že ich na míting strany Smer-SD nepustia, ale dúfali, že sa dostanú bližšie k budove, aby ich ficovci mohli zaregistrovať. V

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu