Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MŽP potrebujú občania, nie strany, tvrdí Nagy

József Nagy
József Nagy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nie politické strany, ale občania Slovenskej republiky potrebujú nezávislý úrad, ktorý bude chrániť životné prostredie. Povedal to minister životného prostredia József Nagy v reakcii na diskusie o tom, či je existencia rezortu opodstatnená.

Vláda Roberta Fica ministerstvo životného prostredia v roku 2010 na krátky čas zlúčila s rezortom pôdohospodárstva, od 1. decembra 2010 však svoju činnosť rezort obnovil. Podľa Nagya by to mal byť envirorezort relatívne nezávislý inštitút, ktorý by existoval ako protiváha ziskovo orientovaných rezortov ako ministerstvo hospodárstva, ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja alebo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. „Každá politická strana, ktorá chce byť vo vláde, by mala mať jasno v tom, ako bude chrániť životné prostredie,“ informoval minister.

Na základe rozhodnutia vlády Roberta Fica bolo Ministerstvo životného prostredia SR v júli 2010 zrušené a splynulo s ministerstvom pôdohospodárstva. V súvislosti s rušením a následným obnovením rezortu životného prostredia neboli podľa súčasného vedenia ministerstva ušetrené žiadne finančné prostriedky. Zrušením ministerstva a jeho pričlenením k rezortu pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja vznikli výdavky naviac. „Išlo napríklad o prepojenie informačných systémov, zvýšené výdavky na dopravu, keďže bolo potrebné neustále prevážať dokumentácie na podpis, ako aj zvýšené výdavky na odstupné a odchodné,“ informovala hovorkyňa ministerstva Beatrice Hudáková.

Predchádzajúca vládna koalícia Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS si od zlúčenia ministerstiev sľubovala šetrenie štátnych financií, k čomu však nedošlo. Rezort životného prostredia formálne zanikol, okrem názvu zostalo všetko po starom. Ministerstvo životného prostredia začalo opätovne samostatne fungovať 1. decembra 2010. Po júnových voľbách, keď Smer-SD prešiel do opozície, sa pravicová vláda rozhodla obnoviť envirorezort v pôvodnom rozsahu a tento zámer deklarovala aj vo svojom programovom vyhlásení. O tom, či sa plánuje zlučovanie ministerstiev pôdohospodárstva a životného prostredia tak, ako sa to po rozhodnutí vlády Roberta Fica stalo na krátky čas v lete 2010, diskutovalo v januári vedenie Združenia miest a obcí Slovenska s predstaviteľmi strany Smer-SD. Smer ZMOS vtedy ubezpečil, že reorganizáciu ministerstva životného prostredia nechystá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu