Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci zákazali usmrcovanie mačiek a psov v poľovnom revíri

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mačky zatúlané do priestorov poľovných revírov nebude možné od apríla legálne usmrcovať. Poslanci NR SR dnes totiž 82 hlasmi schválili návrh novely zákona o poľovníctve od poslancov Jaroslava Suju, Petra Kalista a Kamila Krnáča (všetci SaS).

Zmeny nastanú aj v prípade usmrcovania psov zatúlaných do poľovných revírov. Súčasné znenie zákona povoľuje poľovnej stráži usmrtiť psa aj mačku vo vzdialenosti väčšej ako 200 metrov od trvalo obytného domu.

V zákone však nie sú jasne stanovené podmienky, za akých môže člen poľovníckej stráže toto právo využiť. Novela je tak podľa autorov reakciou na intenzívnu spoločenskú požiadavku občanov Slovenskej republiky, aby došlo ku konkrétnym zmenám.    

Od účinnosti tohto zákona bude možné psa usmrtiť len v prípade, ak nebude jednoznačne odlíšený obojkom, prípadne prsným postrojom vo farbe odlišnej od farby jeho srsti. Toto oprávnenie sa však nevzťahuje na poľovnícke psy, ktoré v priebehu poľovačky nemôžu mať na sebe z bezpečnostných dôvodov žiadne obojky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu