Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gorila možno vymení celú generáciu politikov, tvrdí Miškov

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza Gorila je vhodná príležitosť na výmenu celej generácie politikov, ktorí dnes už zjavne nadsluhujú. Myslí si to minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), podľa ktorého Gorila ponúka etablovaným politickým stranám možnosť prejsť politickou očistou.

"Možno začneme politikov deliť na gorily a negorily," vyhlásil Miškov v diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť. S Miškovom súhlasí minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Podľa Lipšica už delenie politického spektra na ľavé a pravé nie je aktuálne. "Politické strany už nie sú pravé a ľavé, ale sú tí, ktorí majú čisté ruky a tí, ktorí majú za ušami," myslí si Lipšic. Ako dodal, pre neho osobne budú zaujímavé aj vyjadrenia SDKÚ, ktoré ku Gorile do volieb zaznejú. Či budú hovoriť, nech sa prípad vyšetruje alebo budú hľadať výhovorky, doplnil minister vnútra.

Lipšic niekoľkokrát zdôraznil, že v prípade, že sa potvrdí podozrenie voči komukoľvek, bude voči nemu vyvodená trestnoprávna zodpovednosť. "Polícia má od môjho nástupu voľné ruky," dodal Lipšic, ktorý tiež ubezpečil verejnosť, že pokiaľ im to bude umožnené zo strany prokuratúry, polícia bude konať bez akýchkoľvek mantinelov. Preverovať sa bude všetko, majetkové pomery, stavy účtov aj finančné transakcie, sľubuje Lipšic. Dôsledne sa podľa jeho slov budú preverovať aj zahraničné finančné operácie a v oblasti finančnej polície bude Slovensko spolupracovať aj s inými štátmi. Lipšic pripustil tlaky na vyšetrovanie kauzy Gorila, o aké tlaky ide, však nechcel povedať. "Mnohé elity na Slovensku vrátane elít v justícii nemajú záujem na vyšetrení tejto kauzy," doplnil. Kauzu Lipšic prirovnal k boju o charakter štátu. "Považujem tento prípad za najzávažnejšie podozrenie z prepojenia politiky a finančných skupín od roku 1989," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu