Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Za urážku poslancov môžete po novom dostať pokutu až 500 eur!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Nadávanie na politikov v slovenských krčmách alebo na ulici sa občanom môže čoskoro ťažko nevyplatiť. Podľa návrhu novely zákona o priestupkoch totiž bude za urážku alebo ohováranie verejného činiteľa hroziť pokuta vo výške až 500 eur. Informuje o tom dnes server pravda.sk. Právnici ale hovorí o potlačovaní kritických hlasov verejnosti.

Tučné pokuty presadzuje ministerstvo vnútra pod vedením Daniela Lipšica (KDH). Argumentuje pritom snahou o zamedzení hrubých urážok. Zvýšená ochrana sa má vzťahovať na verejných činiteľov, teda na politikov od prezidenta cez poslancov a ministrov, na sudcov, ale aj príslušníkov ozbrojených síl, starostov a zamestnancov orgánov štátnej správy.

Vysokú pokutu by podľa návrhu mohol dostať každý, kto "urazí alebo ohovorí verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci alebo kvôli výkonu jeho právomoci". Nový zákon by takéto počínanie novo chápal ako priestupok proti verejnému poriadku, za čo by hrozila pokuta až 500 eur. Doteraz bola najvyššia pokuta za tento druh priestupku 165 eur.

Podobný priestupok už slovenský zákon pozná vo všeobecnejšej rovine. Na inom mieste totiž hovorí o tom, že priestupku s hrozbou pokuty do 33 eur sa dopúšťa každý, kto "inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vystaví posmechu".

Právnička spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris Eva Kováčechová upozorňuje, že zatiaľ čo pôvodné ustanovenie hovorí o všetkých ľuďoch, navrhovaná vsuvka sa týka vybranej skupiny verejných činiteľov.

"Je to do istej miery duplicitné. Nemyslím si, že je to nutné pre ochranu práv verejných činiteľov, pretože tí sú dostatočne chránení všeobecným ustanovením," povedala právnička.

Vymáhanie päťstoeurových pokút by podľa nej mohlo politikom slúžiť aj ako nástroj na umlčanie negatívnych hlasov. Zneužiť by sa to dalo napríklad proti médiám, súdi právnička.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu