Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koalícia so Smerom už imunitu poslancov riešiť nechce: Chrenovi z SaS sa chce zvracať!

Martin Chren
Martin Chren (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes už po štvrtýkrát odsunul poslanecké návrhy zákonov, automaticky sa presúvajú na ďalšiu schôdzu. Opätovne sa tak odsunie rokovanie o zrušení priestupkovej imunity aj tzv. Mečiarových amnestií, ktoré na druhé čítanie čakajú už od júla tohto roka. Proti odsunutiu protestovali poslanci z SaS, Ondrej Dostál (klub Most-Híd) aj nezaradený poslanec Igor Matovič. Odsunutie však parlament schválil veľkou väčšinou hlasmi Smeru-SD, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a SNS.

Keďže parlament čaká už len jedna riadna schôdza, návrhy v prvom čítaní sa už nepodarí schváliť. Práve preto Dostál požiadal o vyjadrenie ústavnoprávny výbor Národnej rady. "Vidím rozdiel medzi tým, ak sa návrh odsunie a bude prerokovaný na ďalšej schôdzi a ak sa odsunutím definitívne znemožní rokovať o poslaneckom návrhu," povedal.

Predseda SaS Richard Sulík a jeho stranícky kolega Martin Chren žiadali, aby sa osobitne hlasovalo o odsunutí novely, ktorou sa má zrušiť priestupková imunita poslancov. "Som presvedčený, že práve návrh na zrušenie priestupkovej imunity je dôvodom, prečo chcete vyradiť všetky poslanecké návrhy," povedal predsedajúcemu Pavlovi Hrušovskému (KDH) Chren, ktorý bol z výsledku parlamentného hlasovania znechutený.

„Okrem toho , že zabili strašne veľa dobrých návrhov sa mi chce zvracať z týchto ľudí, ktorí vždy pred voľbami sľubujú dvojnásobné platy a zrušenie imunity, ale vždy to nakoniec zahrajú tak, aby si po skončení rokovania v parlamente mohli dať svoj obligátny koňačik a beztrestne sadnúť za volant,“ reagoval s tým, že na mysli má ľudí zo Smeru, Mostu, KDH a SDKÚ.

Medzi poslaneckými novelami je aj viacero návrhov Obyčajných ľudí v prvom čítaní, tie už zrejme nebudú môcť byť schválené, hoci boli predložené ešte v máji. "Od júna nás ignorujete, od júna mašinéria v tomto parlamente presúva naše návrhy zákonov zo schôdze na schôdzu a takýmto spôsobom nebude umožnené v tomto volebnom období, aby národná rada čo i len hlasovala o týchto návrhoch. Ak toto schválite, všetci ste zostali mentálne pred rokom 1989 a ste boľševici," povedal pred odsunutím návrhov Igor Matovič. Po odsunutí začal v sále pískať, na čo mu predseda Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že patrí do krčmy. "Pán poslanec správajte sa ako ústavný činiteľ, nie ako chuligán na chodníku," napomenul Matoviča Hrušovský.

Na programe schôdze bolo spolu 53 poslaneckých návrhov zákonov. Medzi návrhmi v prvom čítaní, ktoré zrejme už nebudú môcť byť schválené, je návrh na stanovenie vzniku Československa 28. októbra ako štátneho sviatku (predložili poslanci za SDKÚ-DS aj OKS), návrh na zavedenie predmanželských zmlúv (predložili poslanci za Smer-SD aj SaS), požiadavka, aby kandidáti na starostov a primátorov museli mať prinajmenšom maturitu (Anna Belousovová a Rudolf Pučík), návrh na rozšírenie možností domáceho vzdelávania (KDH), návrh na rozšírenie možností rozdelenia obcí (KDH), okresanie príjmov politických strán, zníženie platov "multifunkcionárov" či zmrazenie poslaneckých platov, kým nebude mať Slovensko vyrovnaný rozpočet (všetky tri Obyčajní ľudia), zmäkčenie zákona o štátnom občianstve (KDH, SaS, SDKÚ-DS).

Zrušenie tzv. Mečiarových amnestií aj priestupkovej imunity je už v druhom čítaní a tak poslanci budú mať možnosť schváliť ich vo februári 2012. Rovnako je na tom novela zákona o poľovníctve, ktorou chce SaS skomplikovať strieľanie psov a mačiek v poľovných revíroch, aj kresanie rodičovského príspevku a príspevku pri narodení dieťaťa pre nezamestnaných rodičov. Na stôl sa vo februári vráti aj opozičný návrh novely ústavy, ktorým poslanci za Smer-SD reagujú na nové znenie maďarskej ústavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu