Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výsmech občanom: Od januára ministrom stúpne plat o 883, poslancom o 652 eur!

Členom vlády by mal plat rásť najviac
Členom vlády by mal plat rásť najviac

BRATISLAVA – Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou. Vďaka zmene zákona o platoch verejných funkcionárov si úradníci budú môcť na Silvestra buchnúť šampanským hneď dvakrát. Podľa údajov ministerstva financií sa im od budúceho roka zázračne zvýšia platy o astronomickú sumu. Návrh už schválila pred mesiacom potichu aj vláda. Politici po prevalení tohto škandálu hovoria o zmrazovaní platov. Dohoda je však otázna.

Platy politikov vzrastú podľa jednotlivých funkcií rôzne podľa pravidiel, ktoré vlani schválila koalícia. Pri výpočte poslaneckej mzdy sa vychádza z deficitu v štátnom rozpočte. Čím je nižší, tým vyššie sú zárobky. Keďže deficit klesol z ôsmich na necelých päť percent, od januára by si mali polepšiť o približne 18 percent. Iba pri poslancoch by to v čase šetrenia a krízy znamenalo nárast výdavkov o 1,1 milióna eur ročne. V súčasnosti zarábajú poslanci 3576 eur, bratislavskí o 230 menej.

Po novom by to však bolo až o neuveriteľných 652 eur viac. Ešte viac si majú polepšiť ministri, ktorým by mesačne malo vo vreckách pribudnúť až o 822 eur viac. Neuveriteľné však je, že zvyšovanie sa týka takmer všetkých štátnych úradníkov.

Napríklad podľa údajov, ktoré nám poskytlo ministerstvo financií, môžu začať oslavovať aj sudcovia a prokurátori. Priemerný mesačný príjem sudcu sa v roku 2012 zvýši v porovnaní s rokom 2011 o 563 eur  a priemerný mesačný príjem prokurátora o 509 eur. Tieto sumy sú síce uvedené  v rozpočte, ale na druhej strane realita bude závisieť od finálnej výšky deficitu. Do úvahy ešte prichádza ďalšia možnosť, že sa v parlamente rozhodnú spôsob svojho odmeňovania aktívne upraviť,“ povedala nám Patrícia Malecová Šepitková z tlačového odboru ministerstva.

Šéf rezortu financií Ivan Mikloš je však po zistení, o koľko majú ísť platy hore, zdesený. „V súčasnej krízovej situácii, keď sa musí šetriť, kde sa dá, je takýto nárast neobhájiteľný.  Poslanci by sa mali touto otázkou seriózne zaoberať,“ vyhlásil. K jeho slovám sa pridal aj Pavol Hrušovský z KDH a Igor Matovič z Obyčajných ľudí. Druhý menovaný dokonca už navrhol zmrazenie platov.

Predseda parlamentu tvrdí, že sa o tomto návrhu bude rokovať v parlamente. Hrušovský však odhady o možnom zvýšení platov dnes považuje za predbežné. „Ešte som nepoužil ten vzorec prepočtu. V tejto chvíli nemožno s istotou povedať, či sa vôbec budú platy poslancov zvyšovať a ak, tak o koľko sa budú zvyšovať,“ uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu