Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident nazval voľbu Kocúrkovom, Čentéša nevymenuje

Ivan Gašparovič Zobraziť galériu (2)
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič zatiaľ nevymenuje za generálneho prokuratúra Jozefa Čentéša, ktorého dnes do funkcie odhlasoval parlament. Povedal to prezidentov hovorca Marek Trubač.

Ako uviedol, hlava štátu považuje celú voľbu za spolitizovanú, pretože koalícia mala dostatok hlasov, aby o prokurátorovi rozhodla zákonným spôsobom hneď v prvej voľbe. "Pán prezident je presvedčený, že ani zvolený Jozef Čentéš ani Dobroslav Trnka by už nemali byť kandidátmi a byť volení do funkcie generálneho prokurátora. Dnes sú obaja politicky tak rozdelení, že nikto nemôže hovoriť o tom, že nebudú rozhodovať v záujme niektorej z týchto politických strán," povedal Trubač.

Podľa prezidenta by bolo ideálne, keby koalícia aj opozícia spoločne zasadli za stôl a našli takého kandidáta, ktorý bude spĺňať všetky požadované podmienky. "Prezidenta mrzí, že to ide až do takých extrémov, ktoré Slovensko vôbec nepotrebuje. Celú situáciu dokonca nazval Kocúrkovom," poznamenal Trubač. Hlava štátu si chce počkať na vyjadrenie Ústavného súdu. Ten v stredu rozhodol, že prijíma na ďalšie konanie návrh zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého, ktorým napadol verejnú voľbu generálneho prokurátora.

Národná rada sa snažila zvoliť generálneho prokurátora od novembra 2010. Plénum rozhodlo dnes v tajnej voľbe, za Jozefa Čentéša hlasovalo 79 z 80 prítomných poslancov, jeden sa zdržal. Pôvodný Čentéšov protikandidát Dobroslav Trnka sa krátko pred voľbou vzdal kandidatúry. „Som presvedčený, že teoreticky a prakticky je možné ignorovať hocičo, ale taktiež som presvedčený, že akékoľvek rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky sa ignorovať nedá ani v teoretickej polohe," odôvodnil Trnka svoj krok v liste, ktorý poslal predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu