Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čentéš chce prokuratúru posunúť novým smerom

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

BRATISLAVA – Dnešný víťaz parlamentnej voľby kandidáta na generálneho prokurátora Jozef Čentéš chce v prípade menovania viesť túto inštitúciu inak ako Dobroslav Trnka. Podľa Čentéša má každý svoju víziu.

„Určite mám aj ja vlastnú, ktorá je odlišná od toho ako ju prezentoval pán doktor Trnka,“ vyhlásil Čentéš na brífingu. Nechcel hovoriť o tom, či bude aj Trnka vo vedení generálnej prokuratúry, lebo ju nechce budovať na menách, ale aby sa sfunkčnila. Rovnako nepovedal, či bude jeho námestníčkou Eva Mišíková. „Pokiaľ ide o personálne obsadenie Generálnej prokuratúry, k tomu sa nebudem vyjadrovať, je to predčasné. Ja som žiadnemu prokurátorovi nesľúbil žiadne miesto na Generálnej prokuratúre,“ dodal.

V prípade vymenovania Čentéš mieni predložiť nový organizačný príkaz generálneho prokurátora a potom budú nasledovať výberové konania. „Ja žiadneho prokurátora nechcem ani zvýhodňovať, ani znevýhodňovať,“ uviedol, takže kto sa prihlási do výberového konania, má šancu. Ako prvý krok plánuje zvolať aktív vedúcich prokuratúry, kde naznačí smerovanie a predstaví im novú koncepciu a stanoví kvalitatívne aj kvantitatívne ukazovatele pre prokurátorov, kam sa bude prokuratúra sedem rokov uberať. Kandidátov vyberú komisie a on chce na GP špičku v rezorte a aby sa do čela dostali aj mladí prokurátori. Plánuje ich inšpirovať, aby kvalitne robili, takže kto bude mať úspešne skončené veľké kauzy, málo oslobodených vecí, má veľké šance.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu