Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hayekovcom kontroly nič nedokázali, pochybiť mal štát

Ján Počiatek Zobraziť galériu (2)
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Kontroly tendra ministerstva financií z roku 2007 za 36 miliónov korún pre Hayek Consulting nepreukázali zlyhanie hayekovcov. Podľa záverov Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pochybil len štát, ktorý nastavil tender diskriminačne.

Informuje o tom dnešné vydanie denníka SME. Exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD) trvá na tom, že súťaž bola v poriadku. Preverovanie zákazky, pri ktorej v minulosti zistil pochybenia aj Najvyšší kontrolný úrad, už ukončil i Protimonopolný úrad. Ten skúmal, či súťažiace firmy neboli personálne prepojené, nedohadovali si cenové ponuky a úmyselne nemanipulovali súťaž, keď niektoré nedodali ani základné dokumenty. Na porušenie zákona úrad nenašiel dosť dôkazov.

Kauza spôsobila prvú vládnu krízu v tomto volebnom období. Koncom februára tohto roka sa bývalý spolumajiteľ Hayek Consulting Martin Chren (SaS) po spoločenskom tlaku vzdal funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva, aj keď tvrdil, že s kauzou nemá nič spoločné. Teraz sa k prípadu nechcel vyjadriť, považuje ho za uzavretý. Podobne zareagoval aj druhý vtedajší spoločník Hayek Consulting, podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna, ktorý zložil funkciu štátneho tajomníka ministerstva dopravy hneď po zverejnení pochybnosti o tendri v októbri minulého roka.

Do tendra rezortu financií z roku 2007 sa okrem hayekovcov prihlásili ešte dve firmy, ktoré s nimi boli prepojené. Podmienky však splnila jedine Hayek Consulting. Podľa kontroly ÚVO ministerstvo postupovalo v roku 2007 diskriminačne, keď od firiem žiadalo potvrdenie o akreditácii ministerstva školstva bez možnosti predložiť podobný doklad z iného štátu únie. Chren v minulosti argumentoval, že prihlásiť sa mohol ktokoľvek z Európskej únie. Ako ďalej píše SME, za diskriminačnú považuje úrad aj podmienku, že uchádzači museli mať skúsenosti s poradenstvom výlučne pre oblasť územnej samosprávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu