Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenský dokument predstaví hrdinov z našej štvrte

Slovenský dokument predstaví hrdinov z našej štvrte
Slovenský dokument predstaví hrdinov z našej štvrte

Tradícia predstavovania najnovších slovenských autorských dokumentov na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet pokračuje.

Už po tretíkrát festival premietne filmy, tematicky špecifikované ako diela so spoločenským a sociálnym rozmerom. V jedinej súťažnej sekcii festivalu rozhodne štvorčlenná medzinárodná porota o víťazovi čestnej Ceny Jedného sveta.

Tento rok v sekcii diváci uvidia príbeh matky a jej syna Ľuboša, ktorý svoju životnú energiu investuje do amatérskej fotografickej a filmovej tvorby, fascinovaný výskumom netopierov (Arsy - Versy Mira Rema).

O cenu Jedného sveta sa bude uchádzať aj príbeh zakladateľa a predsedu novodobého SZM, ktorý nachádza perspektívu v prostredí byrokratických štruktúr Európskej únie – Byť samým sebou Jakuba Julényho, či Hranica Jara Vojteka, ktorý sa zamýšľa nad absurdnosťou jednej hranice rozdeľujúcej Slovensko a Ukrajinu a s nimi aj ľudské osudy. Jaro Vojtek na festivale predstaví aj svoj krátkometrážny sociálne ladený dokument Z kola von.

Film Diany Fabiánovej je zasa sviežim pohľadom na tabu, ktoré ovplyvňuje svet žien i mužov oveľa výraznejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Mesiac v nás s humorom a iróniou odkrýva pravidlá „menštruačnej etikety“.

Prehľad čerstvých slovenských dokumentov doplnia Cigarety a pesničky Mareka Šulíka o hudobnom projekte AfterPhurikane Giľa a portrét výnimočného skladateľa Ilju Zeljenku Ilja Ivana Ostrochovského.

 

Všetko o festivale na www.jedensvet.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu