Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci nahlas povedali, čo si myslia o klimatickej kríze: chceme zmenu, ale nie nás

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Katarzyna Tolwinska / Climate Visuals Countdown)

BRATISLAVA - Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometra 77% Slovákov považuje klimatickú zmenu za veľmi vážny problém. Podporu zavádzania ambicióznych cieľov na národnej alebo európskej úrovni vyjadruje dokonca ešte väčšia časť a 88% Slovákov súhlasí s tým, že do roku 2050 má byť Európska únia uhlíkovo neutrálna. U konkrétnych opatrení ale podpora výrazne klesá. Čo má teda zmysel, aby sme ako jednotlivci urobili?

Vzdelávanie sa 

Úplným základom, kde môže každý z nás začať, je vzdelávanie sa. Prijímať nové informácie a snažiť sa lepšie pochopiť hrozbe, ktorej čelíme. Existuje viacero možných zdrojov, s ktorými sa oplatí začať. Jedným z nich je česko-slovenská webstránka Fakty o klíme, ktorá jednoducho a prehľadne poskytuje základné informácie o tom, čo klimatickú krízu spôsobuje, aký je jej súčasný stav, ale aj to, aké možné scenáre nás čakajú (česká verzia obsahuje viac materiálov). Medzi užitočné zdroje informácií môžeme taktiež zaradiť webstránku SHMÚ, ktorý pravidelne informuje o vývoji zmeny klímy na Slovensku. 

Slováci nahlas povedali, čo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zmena našich návykov

Ako možné a jednoduché roky smerom k riešeniam sa často spomínajú individuálne zmeny. Život každého z nás totiž má istý dopad na našu planétu. Ide o zmeny nášho správania, postavené na osobnej zodpovednosti v našom každodennom živote. Aj keď dnes už tieto kroky, akými sú napríklad recyklovanie,využívanie hromadnej dopravy či bicykla, alebo bezobalové nakupovanie, na vyriešenie globálnej zmeny klímy sami o sebe nestačia, pomáhajú nám meniť spoločnosť, ovplyvňovať naše okolie a pripraviť sa na nevyhnutné zmeny.

Vhodný spôsob, ako začať s takýmito zmenami v našom živote, je vypočítať si dopad, ktorý má náš život na stav planéty. Môžeme začať s kalkulačkou ekologickej stopy, ktorá nám okrem lepšej predstavy nášho dopadu na životné prostredie pomôže aj lepšie identifikovať oblasti, v ktorých môžeme tento dopad znížiť. Najväčší vplyv na klímu má to, čo jeme a aké energie doma používame. Obmedziť spotrebu živočíšnych produktov a naopak častejšie konzumovať tie rastlinné navyše zlepšia naše zdravie. Prechod na obnoviteľnú energiu či zateplenie domu sa vedľa zníženia našich emisií príjemne prejaví aj v našej peňaženke.

Mäso
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Angažovanie sa v prospech okolia

Ďalšou rovinou, je možnosť pozitívne vplývať na naše bezprostredné okolie. Rodinu, priateľov, či komunitu ľudí okolo nás. Práve tu môžeme ľuďom pomáhať si predstaviť ôsledky zmeny klímy, poukazovať na možné riešenia a navzájom sa podporovať. Zmeny vykonávané v rovine komunít nám následne umožňujú združovať sa, vytvárať miestne iniciatívy, či projekty, ktorých dopad môže byť síce lokálny, no značne výrazný. 

Výsledkami zmien na komunitnej úrovni môžu byť napríklad komunitné záhrady v mestách, menšie rodinné farmy, prípadne lokálne skupiny, ktoré bojujú za kvalitnejšie ovzdušie či čistejšiu vodu. Príkladom môže byť napríklad nedávna iniciatíva občanov z Handlovej, kde chcela obec spolu so súkromným investorom vytvoriť rizikovú spaľovňu pneumatík. Oblasť Hornej Nitry zasiahnutá nevyhnutným odstavením ťažby uhlia dnes nutne potrebuje skutočnú zelenú transformáciu, rozvoj a podporu udržateľných pracovných miest, nie podniky, ktoré budú naďalej prispievať k zhoršovaniu klimatickej krízy, stavu životného prostredia a zdravia miestnych obyvateľov. Iniciatíva Za zelenú budúcnosť Východnej šachty dokázala mobilizovať nielen miestnych obyvateľov, ale aj iných ľudí zo Slovenska. V dôsledku tohto tlaku sa samospráva rozhodla zo zámeru vycúvať. 

Slováci nahlas povedali, čo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmena na úrovni systému

Na to, aby sme predišli tomu najhoršiemu, dnes však potrebujeme najmä systémové zmeny v priemysle, doprave, výrobe, jednotlivých pracovných odvetviach, ktoré musíme presadzovať na politickej, ekonomickej a spoločenskej úrovni. Pri snahe zabrániť katastrofálnym dopadom zmeny klímy je dnes našim kľúčovým cieľom znížiť emisie skleníkových plynov na absolútne minimum. Individuálne zmeny každého z nás môžu mať výrazný dopad na mieru produkcie skleníkových plynov, dnes však potrebujeme znížiť emisie skleníkových plynov v oveľa väčšom množstve a to v čo najkratšom čase. Aby sme udržali globálne oteplenie pod cieľovým 1,5 °C, musíme každé desaťročie znížiť emisie najmenej o 50%. Nemáme už príliš veľa času, čo nám ukazuje tzv. uhlíkový rozpočet, podľa ktorého môžeme vypustiť už len 400 gigaton oxidu uhličitého. Tento rok ľudstvo pridá približne 40 gigaton.

Slováci nahlas povedali, čo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Fakta o klimatu )

Viac o téme: PrieskumKlimatická zmenaUhlíková stopaVážny problémFakty o klíme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu