Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Komu vadí riešenie klimatickej zmeny? Dezinformácie zamlžujú faktické informácie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Unsplash / Kajetan Sumila)

BRATISLAVA - Aj vy ste sa už pravdepodobne pri diskusiách o zmene klímy stretli s argumentmi, ktoré túto tému a jej riešenia zľahčujú. Niektoré z týchto argumentov síce môžu znieť logicky, sú však nepresné, zavádzajúce a tým aj nebezpečné.  

Dezinformácie zamlžujú faktické informácie, spochybňujú vedecký konsenzus a často cielene znižujú pochopenie problematiky verejnosťou. Dôsledkom môže byť jednak to, že sa nechceme púšťať do diskusií, ktoré by túto nepohodlnú tému rozoberali. Na druhú stranu sa môže oslabiť aj naša vôľa podporiť urgentné, potrebné a ambiciózne opatrenia pre boj so zmenou klímy. 

Popieranie zmeny klímy a cielené šírenie klimatických dezinformácií má doslovne bohatú históriu. V USA získali popieračské organizácie od súkromných donorov na prelome milénia desiatky až stovky milión dolárov za šírenie klamlivých informácií. Známe sú napríklad kauzy ropnej spoločnosti Koch Industries, ktorá v rokoch 1997-2008 na dezinformačné účely zaplatila takmer 50 milión amerických dolárov. V tomto období minula podobným spôsobom ťažobná spoločnosť ExxonMobil približne 17-23 milión amerických dolárov. 

Komu vadí riešenie klimatickej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako vznikajú tieto dezinformácie? Šírenie pochybností je jednou z najúčinnejších taktík popierania vedeckej zhody, ktorú v minulosti využívali aj veľké tabakové firmy, ktoré spochybňovali vedecké dôkazy o vzťahu fajčenia s rakovinou. Na scéne sa často objavujú aj falošní experti, ktorí sa ku klimatickej problematike snažia autoritatívne vyjadrovať, avšak bez relevantných odborných znalostí. Rýchlo sa šíria aj konšpiračné teórie a hoaxy, ako napríklad, že za minuloročnými tragickými požiarmi v Austrálii stáli environmentalisti. 

Galéria: Komu vadí riešenie klimatickej zmeny?

Hoaxy a dezinformácie sú úspešné aj preto, lebo sú na sociálnych sieťach viac viditeľné. Minuloročná analýza, ktorá trasovala klima-popieračskú debatu na Twitteri, ukazuje, že dezinformátori sú štyrikrát "hlučnejší"publikujú 4-krát viac než ich protistrana, klimatická veda. Vo svete (nielen) klimatických mýtov a dezinformácií sa preto schopnosť kriticky zhodnotiť zdroje informácií stáva jednou z kľúčových zručností. Pozrite si prehľad častých chybných argumentov spolu s vysvetlením pochybenia. 

Viac o téme: VedciDezinformácieKlimatická zmenaPlamétaSUSTO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu