Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Oči pre plač: Pri R. Sobote zaplavilo asi 20 domov, zradil ich potok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

UZOVSKÁ PANICA - Približne 20 rodinných domov zaplavila v utorok popoludní po prívalovom daždi voda v Uzovskej Panici v okrese Rimavská Sobota. Ako informoval starosta obce Peter Babík, zaplavená bola približne tretina obce.

„V priebehu osemnástich minút spadlo 33 litrov vody na meter štvorcový,“ povedal starosta a dodal, že voda sa nezadržateľne valila z neďalekej 12-hektárovej parcely, ktorá je naklonená na obec.

Uzovská Panica, ktorá má približne 700 obyvateľov, nie je napojená na sieť verejného vodovodu. Vodu zo studní, ktoré sú súčasťou obecného vodovodu, prišli večer čerpať rimavskosobotskí hasiči. Bolo jej však toľko, že práce preložili na lepšie počasie. „Po odčerpaní sa zistilo, že tam opäť nateká vrchná aj spodná voda a čerpanie preto o 22:30 ukončili,“ povedal vedúci prevádzkovo-technického oddelenia HaZZ v Rimavskej Sobote Marian Brádňan a dodal, že obyvatelia sú zatiaľ bez pitnej vody zo studní. 

Podľa starostu im ako zdroj pitnej vody slúži čistička pitnej vody, ktorú majú v budove materskej školy. Ako Babík dodal, voda ich posledné týždne vytápa každý utorok, už to bolo po tretíkrát a najsilnejšie. Zároveň poznamenal, že po prvých záplavách urobili opatrenia, aby sa voda zviedla do potokov, ale všetko sa znovu vylialo. „Potôčik, kde by možno do topánky nenatieklo, mal aj päť metrov,“ priblížil Babík a dodal, že odtekajúca voda z obce zaplavila aj niekoľko domov v neďalekej obci Rakytník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu