Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neskutočné: To, čo uchránilo Bratislavu pred zatopením, západ kritizuje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip)

PRAHA/BRATISLAVA - Poisťovne, podniky, poľnohospodári a ľudia zo zničených domov sumarizujú povodňové škody, ktoré živel napáchal vo viacerých krajinách Európy. Súčasne sa však objavuje kritika na protipovodňové zábrany, ktoré posielajú veľkú vodu ďalej dolu prúdom. To, čo zachránilo Bratislavu pred zaplavením, je vraj iba odsúvaním problému.

Povodne, ktoré priniesli Labe a Dunaj, už vyvolali viaceré konflikty. Hovorí sa o nedostatočnej ochrane v údoliach riek a o veľkom dôraze na protipovodňové steny v mestách. Odborníci navyše varujú, že záplavy a katastrofy v strednej Európe budú zrejme častejšie a mohutnejšie.

V Drážďanoch sa proti masívnemu budovaniu zábran vyslovila predsedníčka Strany zelených Antje Hermanauová: "Všetci majú protipovodňové steny všelikde, ale voda sa potom jednoducho dostane rýchlejšie preč. To nie je múdre. Je to iba jednoduché posunutie problému nižšie."

K protipovodňovým stenám sa vyjadril aj rakúsky minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner. Obvinil nemecké mestá, že pri ich budovaní myslia len na seba a vôbec ich nezaujíma, čo napácha voda ďalej po prúde. "Nemecké mestá pred hranicami zošnurovali rieky do 'korzetu hrádzí' a zrušili voľné záplavové plochy popri ich brehoch. Tie by za normálnych okolností stiahli časť prebytočnej vody."

Rovnaká kritika prichádza z Nemecka na adresu Českej republiky. Labe nemá podľa Nemcov po ceste kde vsiaknuť, a tak sa počas povodní valí do Nemecka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu