Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

HORÚCI SLOVENSKÝ DOKUMENT

Záber z filmu Ako sa varia dejiny
Záber z filmu Ako sa varia dejiny

BRATISLAVA - V najmladšej festivalovej sekcii Slovenský dokumentárny film 2008/09 sa stretáva pestrá zmes slovenských dokumentov so spoločenským a sociálnym rozmerom.

Po boku filmov už etablovaných mladých dokumentaristov sa ocitajú snímky tvorcov, v dielach ktorých badať nenapodobiteľné uchopovanie reality, názor a originálny pohľad na svet, v ktorom žijeme.

Dvanásť receptov vojenských kuchárov z rôznych kútov Európy a ich poľné kuchyne od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku; od Francúzska, po Rusko... Nová kuchárska kniha? Nie, nový slovenský dokumentárny film Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny.

Slovenská fotografka Magdaléna Robinsonová počas ľudáckeho Slovenského štátu stratila rodičov a prežila utrpenie koncentračných táborov. Teraz sa v dokumentárnom filme Mareka Šulíka Cesta Magdalény Robinsonovej pýta, aký malo zmysel utrpenie obetí nacizmu, ak spoločnosť aj dnes ostáva nepoučená.

Vo filme Afganské ženy za volantom slovenská režiséka afganského pôvodu Sahraa Karimi prináša príbeh o spoločnosti, ktorá vymedzuje ženám veľmi malý priestor a približuje neľahkú cestu afganských žien za emancipáciou.

Režisérka Zuzana Piussi sa v hlavnej úlohe dokumentárnej detektívky vydala cestou do kopca nad Bratislavou, aby priniesla svedectvo o rozpade a rozkradnutí „rodinného striebra“ – slovenského filmu – Koliba.

Vo filme Osadné Marka Škopa sa zasa stretnú súčasní európski lídri s lokálnymi politikmi z rusínskej dedinky na konci Európy.

Návod na použitie, alebo inštruktážne video o živote ľudí, nakrútené na fiktívnu objednávku mimozemských bytostí z planéty Perelandra vám prinesie mladá dokumentaristka Jana Mináriková.

Vieru, manipuláciu a výchovu detí v kresťanských komunitách skúma vo svojom režijnom debute Ježiš je normálny! herečka Tereza Nvotová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu