Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

HYPERMARKET JEDEN SVET PRICHÁDZA S AKČNOU PONUKOU: FILMY SPOD PULTU!

Jeden svet 2009
Jeden svet 2009

BRATISLAVA - Svet sa postupne stáva výkladnou skriňou, miestom, kde sa za všetko platí a na protekčnom pulte „prvého“ sveta za peniaze zoženiete takmer všetko. Časy sa menia.

Na mandarínky, silonky, kávu, gruzínsky koňak, pomaranče, Burdu, Trabant, céčka a pod. už nestojíme v dlhých pokorných radoch. Lenže podpultový tovar predsa len ostal. Inde. Niekde potrebujete desať minút na to, aby ste prešli popri pulte s maslom, pretože je ho X druhov. Niekde prejdete desiatky kilometrov a ani pod pultom nezoženiete lieky, vodu, múku, učebnice, plienky, cukor, vzdelanie…. A to sme stále v tom istom svete.

Filmy v programe 10. ročníka festivalu Jeden svet 2009 držíme tento rok ako podpultový tovar. Naše filmy sú exkluzívne, pretože si v časoch všadeprítomného valcujúceho konzumu dovolia hovoriť o tienistých stránkach blahobytu. Prostredníctvom dokumentárnych obrazov na plátne si chceme pripomenúť, ako to bolo kedysi a vďaka čomu už dnes nestojíme na mandarínky.

Vyše 60 dokumentárnych filmov ochotne vytiahneme pre každého, kto má chuť nazrieť pod pult Jedného sveta. Nájde tam debničku archívnych kotúčov zo stredoeurópskej kinematografie, ktoré vrhajú svetlo na uplynulých 20 rokov snáh o vytváranie fungujúcej demokracie; kartón príbehov žien, ktoré v krajinách „tretieho“ sveta bojujú proti vráskam bez aplikácie drahých krémov; Afriku v konzerve, zabalenú inak ako v cestopisných filmoch; najčerstvejšie slovenské dokumenty na váhu, a mnoho iných pútavých filmov z reálneho prostredia.

Ponúkame Vám filmy o ľuďoch, ktorí stoja na úplnom konci toho istého radu, v ktorom stojíme aj my. Sú to filmy silné, ako kedysi podpultový gruzínsky koňak. A sú pre tých, ktorí si už všimli, že Rusko nie je tak ďaleko, ak ide o plyn, že USA nie sú až také vzdialené, ak ide o krízu, že Severná Kórea nie je až tak za horami za dolami, ak ide o mier, že Čína nie je len exotická destinácia na mape, ak ide o demokraciu, že arktické ľadovce sú čo by kameňom dohodil, ak ide o klimatické zmeny.

NENECHAJTE SA ZLÁKAŤ AKCIAMI KONKURENČNÝCH HYPERMARKETOV, PRÍĎTE RADŠEJ K NÁM A OBJAVUJTE S NAMI PODPULTOVÝ JEDEN SVET

Desiaty ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet sa uskutoční od 3. do 8. novembra 2009 v Bratislave, do apríla 2010 bude prebiehať v ostatných slovenských mestách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu