Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto všetko prinesie Bažant Pohoda 2009!

Zobraziť galériu (26)

Festival Bažant Pohoda vstupuje do svojho trinásteho ročníka s rovnako vysokými ambíciami, ako v minulosti – ponúknuť divákom kvalitný, zaujímavý a rôznorodý program nielen na hudobných pódiách, ale aj tanečných scénach, divadelných doskách či diskusných fórach. Neoddeliteľnou súčasťou festivalu, ktorý vlani denne navštívilo rekordných 30 tisíc divákov, je aj snaha pripraviť jeho návštevníkom služby na najvyššej úrovni.

Tohtoročná Bažant Pohoda sa uskutoční už tradične na trenčianskom letisku tretí júlový víkend. Rovnako ako po iné roky sa brány festivalu otvoria divákom už vo štvrtok večer, no tentoraz budú voľne prepojené obidve stanové mestečká. Navyše je na štvrtok pripravený exkluzívny program – najskôr tanečná zábava britskej elektronickej formácie Basement Jaxx, po nej spoločné vystúpenie stodvadsaťčlenného zboru zostaveného z členov londýnskeho Royal Choral Society a košického Zboru sv. Cecílie Dómu sv. Alžbety. Ich jedinečný program s pokoruvzbudzujúcimi tónmi Nešporov Sergeja Rachmaninova by mal byť nezabudnuteľnou uspávankou pred posledným poriadnym festivalovým spánkom. Toho si totiž diváci vďaka nabitému programu až do nedele príliš neužijú.

Hudobný program bude opäť prierezom všetkého, čo na súčasnej scéne stojí za povšimnutie a na svoje si prídu nielen fanúšikovia veľkých mien, ale aj objavovači na Slovensku doteraz neznámych interpretov a skupín. “Máme krásny a silný program,” hovorí duša festivalu Michal Kaščák, ktorého teší, že podľa predpredaja rovnako zmýšľa najviac ľudi v histórii Bažant Pohody.

Z tých veľkých mien treba zvýrazniť dve veľké dámy, ktorých hudobné žánre majú síce navonok od seba ďaleko, no spája ich oddanosť hudbe a myšlienke slobody. Hovoríme o americkej rockovej poetke Patti Smith a o jednej zo spevácky i ľudsky najrešpektovanejších interpretiek v našich končinách, Marte Kubišovej.

Ďalšou príjemnou dámou je Lou Rhodes, ktorá hrala na našom festivale už dvakrát, no vždy len v rámci svojho sólového projektu. Tentoraz však dovedie aj Andyho Barlowa, s ktorým sa podpísali pod projekt Lamb, jedno z najsilnejších zoskupení trip-hopovej scény. Lamb nekoncertuje veľa, a tak bude ich melancholické pohladenie na letisku jedným z najväčších lákadiel pre hudobných fajnšmekrov. Podobne zasnenú atmosféru sľubuje aj Emiliana Torrini z hudobne stále niečo zaujímavé chrliaceho islandského gejzíru, potenciál stať sa objavom festivalu má určite americký pesničkár Troy von Balthazar.

Naopak, plné dynamiky a živočíšnosti by mali byť vystúpenia súčasných popredných britských kapiel ako Klaxons a Hadouken!, ktoré sú označované za výrazných predstaviteľov nu rave, či formácia Does it Offend You, Yeah?, zaškatuľkovaná ako dance punk. Koncerty sú prednosťou dua The Ting Tings, ktoré si aj napriek krátkej histórii vyslúžilo množstvo nominácií i ocenení za najlepšie živé vystúpenia v Británii.

Chýbať nebudú ani zástupcovia gitarovej scény, najznámejším sú škótski Travis, dvojnásobní držitelia ceny Brit Awards pre najlepšiu britskú kapelu roka, či anglicko-švédske zoskupenie Razorlight s kontroverzným frontmanom Johnnym Borrellom. Za nastupujúcu generáciu vystúpi skvelá kapela s krkolomným názvom Dananananaykroyd, ktorej len pred niekoľkými dňami vyšiel očakávaný debutový album.

Fanúšikov reggae určite uspokojí Max Romeo, jedna z najdôležitejších postáv tohto hudobného žánru. Ako zvyčajne, silné zastúpenie bude mať aj scéna world music. Senegalský Orchestra Baobab si za tridsať rokov svojej existencie získal renomé na celom svete, Afriku bude zastupovať aj francúzsky DJ Frederico Galliano a jeho Kuduro Sound System z Angoly, elektroniku so židovskými piesňami bude zase miešať londýnska skupina Oi Va Voi. Ojos de Brujo z Barcelony predstavia slovenskému publiku štýl, ktorí sami nazvali jipjop flamenkillo, teda hip-hop s malou troškou flamenca. Z kultového New Orleansu pricestuje dychovka Hot 8 Brass Band šmrcnutá jazzom, funky a tiež hip hopom, absolútnou exotikou bude určite vietnamská diva Huong Thanh.

Naprázdno samozrejme neobíde ani silná skupina návštevníkov, ktorí obľubujú Bažant Pohodu pre vždy kvalitne zastúpenú tanečnú scénu. Po vlaňajšom úspechu svojho DJ setu sa predvedie dynamickým živým vystúpením úderka Pendulum, zážitkom bude holandská kapela Kraak & Smaak, majstri remixov z Kanady MSTRKRFT, ale aj popredný dnb DJ High Contrast.

Ako už býva zvykom, na Bažant Pohode nemôžu chýbať ani všelijaké hudobné úlety, či už kostýmové kapely typu The She Creatures alebo Ebony Bones, excentrické undergroundové zoskupenie Death Sentence: Panda! alebo nórske trio Hurra Torpedo, ktoré si svoju energiu vybíja nielen na popových odrhovačkách, ale rovno aj na obyčajných spotrebičoch na čele s práčkami či mikrovlnkami.

Slovenskú scénu budú zastupovať napríklad gitarovky Diego, Slobodná Európa či Tomáš Sloboda Sound like this, obľúbené Živé kvety, popoví Hex či Hudba z Marsu, ale napríklad aj elektronická skupina Noisecut, aktuálny držiteľ ceny Radio_Head Award za slovenský album roka. Druhý rok po sebe vystúpi aj Richard Müller, tentoraz s výberom svojich najväčších hitov, Marián Varga privedie svoj znovuoživený projekt Collegium Musicum.

Organizátori sa napríklad rozhodli vypomôcť návštevníkom, ktorí nemajú stany alebo sa im jednoducho nechce ich rozkladať, špeciálnym stanovým hotelom. Za symbolickú cenu si bude možné prenajať stan s príslušenstvom, recepční tohto netradičného hotela budú dokonca pripravení budiť svojich hostí tak, aby nezaspali svoje naplánované koncerty.

Podstatnou novinkou budú špeciálne vlaky, ktoré budú vo štvrtok 16. a v piatok 17. júla vypravené do Trenčína z Bratislavy aj z Košíc, v nedeľu zase odvezú návštevníkov späť. Keďže všetky cestovné lístky budú zároveň aj miestenkami, pocestujú ľudia na Bažant Pohodu a aj z nej komfortne, bez stresu a tlačenice. Rovnako bude do Trenčína zorganizovaná autobusová doprava z viacerých slovenských miest, autobusy budú stáť rovno pred areálom a v nedeľu si na svojich pasažierov zase pred bránami počkajú, aby ich mohli pohodlne a bezpečne odviezť domov.

Podrobné aktualizované informácie o festivale nájdete na www.pohodafestival.sk.

Pohodička

 

Gossip na Pohode

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu