Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rakúsko má zrejme prvý prípad prasacej chrípky

(Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Mladá Rakúšanka, ktorá sa nedávno vrátila do vlasti z Mexika, sa v tejto krajine najvyššou pravdepodobnosťou nakazila smrteľným vírusom prasačej chrípky.

V utorok o tom informoval vedúci virologického ústavu viedenskej lekárskej univerzity Franz X. Heinz, ktorého citoval rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia (ORF). Predbežné výsledky v ďalších štyroch prípadoch podozrenia na prasaciu chrípku sú podľa ORF negatívne.

Ako uviedol Heinz vo večernej diskusnej relácii ORF Okrúhly stôl, 28-ročná žena sa zrejme nakazila chrípkovým vírusom typu H1N1, a to s "pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou". Konečný výsledok testov má byť známy v stredu. V prípade potvrdenia pôjde o prvý prípad prasacej chrípky v Rakúsku. Rakúsky minister zdravotníctva Alois Stöger v utorok ubezpečil, že krajina je na príchod chrípky pripravená. Nakazenú podľa neho izolovali v nemocnici a jej zdravotný stav sa nevymyká bežnej chrípke. ORF uvádza, že všetci pacienti s podozrením na prasaciu chrípku nedávno navštívili Mexiko, ktoré je ohniskom nákazy.

Po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok zvýšila stupeň chrípkovej pohotovosti, Rakúsko zvolalo krízový štáb, hoci je zatiaľ podľa Stögera "veľmi ďaleko od pandémie". Lekári v krajine dostali pokyn, aby podozrivé prípady posielali do nemocníc, kde majú spresniť diagnózu. V súvislosti s prasacou chrípkou taktiež zaviedli sprísnené bezpečnostné opatrenia na viedenskom medzinárodnom letisku Schwechat.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu