Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál v zdravotníctve má dohru: Prípad ťažko chorého Lukáša (15), šéf NÚDCH ponúka svoju funkciu

Ladislav Kužela Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kužela (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislav Kužela ponúkol v utorok svoju funkciu. Urobil tak po medilizácii prípadu 15-ročného chlapca s nádorom, o ktorého liečbu sa sporili dve štátne nemocnice. Kužela vyzval ľudí, aby sa rozhodli, akú chcú mať neurochirurgiu. Nesúhlasí s tým, že neurochirurg Juraj Šteňo by mal ako jediný patent na manažovanie detských pacientov s nádorom mozgu.

EXKLUZÍVNE Zo slov zúfalej mamy Lukáša mrazí. Povedala, ako to naozaj bolo s operáciou hlavy jej syna

„Tu naozaj nejde o mňa, som lekár, ale som aj manažér. Som riaditeľ nemocnice a zodpovedám za jej chod a za jej stav. Zodpovedám za zdravie našich pacientov, našich detí. Ja toto naozaj nemôžem dopustiť. Ja sa na ten úpadok nechcem dívať. A keďže mi je to sväté, tak mi asi nič iné, ako ponúknuť svoju funkciu, neostane,” povedal generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

Hoci si váži kredit a odbornosť neurochirurga Šteňa, tvrdí, že boj na neurochirurgii začal práve on, odkedy sa prednostom Neurochirurgickej kliniky stal syn Juraja Šteňa, Andrej Šteňo. Chceli si podľa Kuželu neurochirurgiu privlastniť a nedať šancu iným lekárom."Boj neurochirurgií sa nezačal pred dvoma mesiacmi. Ten príbeh sa začal v roku 2006," uviedol.

Juraj Šteňo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa vedúceho lekára Neurocentra Bruna Rudinského dosiahol Šteňo "úplné dno, pretože si za rukojemníka berie deti a rodičov". Zhoduje sa tiež s nesúhlasom Kuželu, že Šteňo má byť jediný neurochirurg na Slovensku, ktorý môže rozhodovať o osude detského pacienta. "Ak to tak má byť, tak moja medicínska, neurochirurgická profesionálna cesta končí. Ak to má byť takto, tak ja v tomto momente skladám funkciu vedúceho lekára detského Neurocentra," uviedol Rudinský.

Chrenko zvažuje odchod zo Slovenska

Operatér v Neurocentre Robert Chrenko prišiel z Rakúska na Slovensko a podľa jeho slov sa začali rozbiehať operácie detí. On stál za prvou operáciou 15-ročného chlapca, ktorého prípad bol medializovaný. "Potom prišla jedna plačúca matka a slávny profesor, ktorý priamo rozprával o mojom údajnom pochybení pred všetkými médiami. Moje vysvetlenie v tomto mediálnom lynči úplne zaniklo," hovorí.

Je presvedčený, že svoju prácu odviedol perfektne, no napriek tomu došlo k jeho zdiskreditovaniu. "Chcem oznámiť, že dávam výpoveď a zvažujem svoj odchod zo Slovenska, z ktorého som bol takpovediac vyštvaný," skonštatoval Chrenko. Všetci traja pripomínajú, že tu nejde o boj politickej strany, ani o boj štátu, ale ide o pacienta, pre ktorého chcú to najlepšie.

Viac o téme: BratislavaLadislav KuželaNÚDCH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu