Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známa SMS Kočnera šéfovi Penty má mať pokračovanie: V spise je údajne aj nahrávka

Jaroslav Haščák a Marian Kočner Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Haščák a Marian Kočner (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Jakub Kotian)

BRATISLAVA - To, že kontroverzný podnikateľ Marian Kočner poslal šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi v januári 2018 správu, kde píše o "odjebaní čuráka", je už verejnosti známa vec. V marci bol potom zastrelený investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Podľa denníka SME však existuje približne z obdobia danej SMS aj nahrávka z hotela Albrecht v Bratislave, ktorá dokresľuje vtedajšie okolnosti. Kočner sa stretol s exsiskárom Pavlom Forischom a údajne ho požiadal o dodanie podkladov na diskreditáciu a kriminalizáciu šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáša Kyselicu. Forisch záznam pred mesiacom odovzdal špeciálnej prokuratúre, ktorá sa prípadom zaoberá.

Šéf Penty prvýkrát o Kočnerovi: Radšej budem žiť s povesťou korupčníka, ako byť spájaný s vraždou

Mariana Kočnera obvinili v marci tohto roka z objednávky vraždy novinára a jeho snúbenice. SMS poslaná Haščákovi sa spomína v uznesení. „Inak, pracujem na odjebaní čuráka,“ napísal Kočner. „Povieme si, keď budeme spolu,“ reagoval Haščák, ktorý po zverejnení správy najskôr tvrdil, že nevie, o čom sa vtedy s Kočnerom bavili, no určite to nebolo o Kuciakovi.

V známom rozhovore pre aktuality.sk však neskôr prišiel s verziou, že uvedená SMS sa týkala vyšetrovania Pavla Ruska. Išlo vraj o prípad údajnej objednávky vraždy Ruskovej bývalej spoločníčky z Markízy Sylvie Volzovej z roku 1997. Megaproces s exministrom a bývalými mafiánmi sa začal práve dnes vo väznici v bratislavskom Justičnom paláci.

Pavol Rusko pred dnešným pojednávaním
Zobraziť galériu (3)
Pavol Rusko pred dnešným pojednávaním  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kauzu riešil spomínaný vyšetrovateľ Lukáš Kyselica, ktorý pracuje zároveň na Gorile spojenej s Pentou. Kočner sa podľa Haščáka vyjadril, že získané informácie a kompromateriály o vyšetrovateľovi poskytne inšpekcii ministerstva vnútra. „V tom čase som to vnímal ako klebetu, ktorej som nevenoval pozornosť,“ vysvetľoval Haščák. Kyselica podľa SME potvrdil, že na neho boli viackrát vyvíjané tlaky.  "Zaznamenali sme v minulosti snahy nejakých osôb vstupovať do procesu vyšetrovania. V jednom spise, ktorý sa toho času nachádza na súde, je založená písomnosť, podľa ktorej mala mať nejaká osoba záujem o moju kriminalizáciu a diskreditáciu. Ale k podrobnostiam sa vyjadrovať nebudem," uviedol.

Takýto dokument by sa mal podľa SME nachádzať práve v spise v Ruskovej kauze objednávky vraždy Volzovej. Písomnosť polícii počas vyšetrovania poskytla tajná služba a ide o list exsiskára Forischa adresovaný jej riaditeľovi. Forisch v ňom spomína viaceré podozrenia proti Kočnerovi, pričom prílohou mala byť práve nahrávka rozhovoru s Kočnerom z hotela Albrecht. Rovnako ale aj záznam z iného stretnutia, na ktorom údajne Kočner od Forischa žiada ďalšiu službu – zraziť autom poslanca SaS Jozefa Rajtára. Rajtár podal na Kočnera viacero trestných oznámení v súvislosti s jeho pochybnými obchodnými aktivitami. Aj keď SIS posunula vec polícii, nahrávky tam už nedorazili.

Známa SMS Kočnera šéfovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Veci sa však začali nedávno hýbať. Forisch ukázal SME záznam špeciálnej prokuratúry, ktorý potvrdzuje, že jej pred mesiacom poskytol nahrávku a fotodokumentáciu zo stretnutí s Kočnerom. Ide pravdepodobne o tie isté dokumenty, ktoré už skôr odovzdal SIS. „Oznamovateľ bol predvolaný podať k veci vysvetlenie. Predložil aj podklady k svojmu podaniu. Bližšie informácie vzhľadom na aktuálne štádium vyšetrovania nebude Úrad špeciálnej prokuratúry v tejto chvíli poskytovať,“ nepriamo potvrdila dodanie týchto materiálov hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Polícia sa k tomu nevyjadruje.

Viac o téme: SmsNahrávkaPentaJaroslav Hasčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu