Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SNS kontruje, na Remišovú vytiahli manžela: Milan bol v komisii, ktorá schvaľovala pravidlá eurofondov

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Opozičná poslankyňa Veronika Remišová patrí k najostrejším kritikom káuz, ktoré mali zatriasť stoličkou ministerky školstva Martiny Lubyovej. Tá nakoniec odvolávanie prežila. Zaujímavé však je, čo národniari vytiahli na podpredsedníčku OĽaNO. Jej muž bol v monitorovacej komisii, ktorá nastavovala kritériá v jednej z káuz. Remišová to potvrdila, uviedla však, že hlasoval proti.

Kritiku na Remišovú vytiahol počas rozpravy Juraj Soboňa zo SNS, ktorý upozornil, že jej manžel, ktorý sa zúčastňoval na zasadnutiach monitorovacieho výboru, osobne hlasoval za predmetné kritériá v roku 2014.

„Vtedy boli podľa vás transparentné, aj keď podľa neoverených informácií tiež účasť jeho na tých zasadnutiach nie je ani 50-percentná a dá sa to podľa zápisnice asi aj preveriť, takže keďže je váš manžel členom monitorovacieho výboru, tak dostáva správy o implementácii, ktoré vy pri svojich výstupoch tu používate,“ vyhlásil Soboňa. Navyše vyhodil Remišovej na oči aj to, že obhajuje bývalého šéfa rezortu školstva Draxlera, za ktorého ministrovania monitorovací výbor na vedu a výskum vznikol. Vyzval ju, aby sa k týmto podozreniam vyjadrila.

Podľa oficiálnych dokumentov zverejnených na stránke ministerstva školstva vyplýva, že Milan Remiš bol skutočne v komisii, ktorá pravidlá čerpania eurofondov pred rokmi nastavovala. Bol nominovaný za občianske združenie Fórum života, ktoré sa roky venuje ochrane života.

Podľa opozičnej poslankyne však kauza stimulov, za ktorú odvolávali Lubyovú, s touto komisiou nesúvisí. „Práca monitorovacieho výboru súvisela iba s eurofondovým škandálom bývalého ministra Petra Plavčana, ale vo svojich vyjadreniach som vždy prezentovala iba verejne dostupné informácie alebo informácie, ktoré nemali ani členova výboru,“ reagovala Remišová pre Topky.

Pri eurofondovom škandále sa preto podľa nej ministerka nemôže vyhovárať na exministra Draxlera, pretože dotknuté výzvy vyhlásil minister SNS už za tejto vlády a rovnako aj uplatňované hodnotiace kritériá boli schválené na návrh ministerstva v máji 2016, teda pod vedením Slovenskej národnej strany.

Remišová navyše tvrdí, že jej manžel má vedecké vzdelanie a dlho pracoval v oblasti podpory vedy a inovácií, do výboru bol nominovaný pred jej vstupom do politiky.

Monitorovací výbor má 67 členov, z toho 6 sú zástupcovia komory mimovládnych organizácií, väčšinu vo výbore majú zástupcovia vlády, štátnych a samosprávnych organizácií.

„Šiesti zástupcovia mimovládnych organizácií svojím hlasovaním moc neovplyvnia. Na rozdiel od štátnych úradníkov, ktorí sa zúčastňujú výboru počas pracovnej doby, sa manžel výboru venuje zadarmo a vo svojom voľnom čase. Z najdôležitejších vecí monitorovací výbor schvaľuje zámery národných projektov a hodnotiace kritériá. Národné projekty sú často veľmi neefektívne, predražené a slúžia na míňanie peňazí ministerstvami a štátnymi organizáciami. Zámery boli dvakrát schvaľované písomne a manžel preukázateľne hlasoval proti ako jediný,“ dodala.

Viac o téme: SNSVeronika RemišováEurofondaMilan Remiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu